Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Prvi na redu za prodaju: CO, HPB, HEP, Janaf

dalic
Foto: Patrik Macek/Pixsell
1/3
20.01.2011.
u 09:00

Niz je načina da se stigne do novih suvlasnika: putem IPO-a, mirovinskih fondova ili strateških ulagača

Croatia osiguranje, HPB, Janaf i HEP trebale bi, prema mišljenju investitora, biti prve veće domaće tvrtke u državnom vlasništvu koje bi mogle u privatizaciju. Potrebno uvođenje privatnog kapitala u državne tvrtke bila je i ideja Vladinih savjetnika, stavljena je i u program gospodarskoga oporavka, a o njoj se ponovno razgovara.

Ključ u upravljanju


– Prije bilo kakva prijedloga potrebno je napisati prioritet tvrtki koje bi se trebale privatizirati, po kojem modelu i koji bi se udjel prodavao – kaže Vladin savjetnik Željko Perić.

– Jasno je da bi privatni vlasnik pomogao boljem i efikasnijem korporativnom upravljanju – potvrđuje još jedan savjetnik premijerke Borislav Škegro. Odnosno, kažu stručnjaci, uprava više ne bi bila isključivo stranačka podjela mjesta. Jasno, to ovisi o modelu privatizacije. Ako se ide na IPO, više malih ulagača ne bi promijenio upravljanje. No ako se veći dio proda, primjerice, mirovinskim fondovima, onda bi nastala promjena u upravljanju. Mirovinci potvrđuju kako interes postoji, ali samo za tvrtke u kojima je poslovanje transparentnije, kao što su HPB ili CO. Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze, smatra kako bi upravo sada bio dobar trenutak za IPO.

– Velik broj ulagača prodao je dionice Ine, što znači da postoje slobodna sredstva za ulaganje u nove dionice na burzi – kazala je Ivana Gažić.

No jasno je da pripreme za IPO većih tvrtki traju najmanje pola godine pa da se sada s pripremama krene, Vlada bi za jednu tvrtku mogla obaviti IPO taman prije izbora. A u godini u kojoj nova ministrica financija mora voditi brigu o deficitu od oko 20 milijardi kuna i bruto refinanciranju visokom oko 37 milijardi, novi prihodi u proračunu dobro bi došli.

Ne povoditi se za zaradom

No s obzirom na veličinu domaćih tvrtki, kroz IPO mogli bi se ubrati možda milijuni, koji opet ne bi bili dovoljna pomoć državnim financijama. Stoga se, kažu stručnjaci, u privatizaciji ne treba povoditi za zaradom, nego za dobrim upravljanjem, pa bi stoga bolji izbor za većinu državnih tvrtki bio strateški ulagač.

Agencija za upravljanje državnom imovinom, nasljednica HFP-a, koja započinje s radom u travnju, trebat će se brinuti o svim budućim privatizacijama, uključujući i važne državne tvrtke.

– Prijedlog će donositi Vlada, ali će Agencija sugerirati Vladi po kojemu modelu što privatizirati. Također ćemo provoditi pripreme za prodaju – kazao je Vedran Duvnjak, šef Agencije. Napomenuo je kako je u radu Agencije predviđen i novi model prodaje uz IPO i strateškog partnera – ograničena prodaja određenom krugu kupaca.

Komentara 78

Avatar Rambo
Rambo
12:01 20.01.2011.

najbolje da se prodamo Aljbaniji za sljadoljed

OB
-obrisani-
16:05 20.01.2011.

pogrešan model privtizacije - 52% svega hrvatskog u RH trebalo je staviti u fond u vlasništvu domaćih mirovinaca i problem riješen. ovo ne zvuči dobro. sviježi novci nam trebaju znam ali...

MV
Mato Vilac
17:53 20.01.2011.

Strana ulaganja u Hrvatsku znače prodaju banaka, tvrtki... koje donose dobit. U pravilu, stranci odmah dižu kamate tih banaka, dižu cijene proizvoda bez kojih ne možemo i time si iz naših džepova uzmu svoj ulog u roku cca dvije godine.e. MI IM TO KUPIMO NAŠIM NOVCEM. ZA a to vrijeme novac od prodaje utrošimo na privilegije te pokrademo i nakon toga zijevamo kao ptiči u gnijezdu. Sad, u komi, naši vrli stručnjaci, koji su zanemarili proizvodnju i poljoprivredu, traže daljnju prodaju , najavljuju dizanje PDV-a i daljnje davljenje privrede. Privredu moraju voditi godpodarstvenici. Ključne stvari ne smiju ovisiti o rezultatima borbe za vlast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije