Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krivac za krizu

SAD tuži S&P: Doveli ste sustav na rub propasti, morate odgovarati

S&P
Pixsell
05.02.2013.
u 13:37

Pravi potez - D. Novotny: Obama je na početku drugog mandata odlučio pojačati pritisak na regulaciju financijskog tržišta

Sjedinjene Države tužile su “Standard & Poor’s” jer tu najveću agenciju za dodjeljivanje kreditnog rejtinga smatraju najodgovornijom za izbijanje financijske krize 2007., objavili su američki mediji.

“Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch su zakazali i odigrali ključnu ulogu u dovođenju financijskog sustava na rub propasti”, napisali su članovi američkog tima za istraživanje uzroka financijske krize. Tužbu protiv Standard & Poor’sa podiglo je američko ministarstvo pravosuđa, uz obrazloženje da je S&P nezakonito postupao pri ocjenjivanju hipotekarnih obveznica.

Kazna - milijardu dolara

S&P je početkom 2007. nekretninske hipotekarne obveznice u Americi ocijenio najvišom ocjenom. No, samo nekoliko mjeseci kasnije, sredinom 2007. godine, pukao je balon i došlo je do kolapsa nekretninskog tržišta te naglog pada vrijednosti hipotekarnih obveznica, što je prouzročilo slom banaka i financijsku krizu u SAD-u. S&P je tužbu ocijenio “neutemeljenom”. Bijela kuća je nakon izbijanja krize, koja je koštala milijune izgubljenih radnih mjesta, morala osnovati fond od 700 milijardi dolara za spas banaka. S&P je optužen i prijeti mu najmanje jedna milijarda dolara kazne jer je “investitore doveo u zabludu” misleći da kupuju najbolje, a kupovali su potpuno bezvrijedne papire koji su ubrzo proglašeni “smećem”.

– Tužba me iznenadila. Mislim da je ovdje riječ o čišćenju sustava – unutar vlade, administracije... Možda je to pokriće za nečije pozicije ili atak na nekoga drugog – kaže ekonomski analitičar Ljubo Jurčić. Smatra da je Bijela kuća znala kako rade kreditne agencije koje su financijske derivate i rejtinge ocjenjivali na temelju nevjerodostojnih podataka.

Ništa kontra krize

– Agencije su bile dio sustava – kazao je Jurčić.

Dakle, moglo bi se reći – Amerika je tužeći S&P u biti tužila samu sebe.

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe da je tužba protiv agencije S&P prvi potez predsjednika Baracka Obame koji se na početku drugog mandata okuražio udariti po američkoj “svetoj kravi” – financijskim institucijama. Novotny kaže da u Americi postoji veliki otpor ne samo protiv regulacije financijskih tržišta već i protiv mjera za prevladavanje krize. Postoje, kaže Novotny, pobornici Čikaške škole koji smatraju da se protiv krize ne smije ništa činiti, jer upravo kriza pročišćava tržište, pri čemu “opstaju samo najbolji”.

– Ovom tužbom Obama je pojačao pritisak na regulaciju financijskog tržišta – smatra Damir Novotny.

 >>Standard & Poor’s potvrdio Hrvatskoj rejting BBB–

>>Moody's snizio kreditni rejting Hrvatske na razinu 'smeće'!

Komentara 9

RT
Rollo Tomasi
15:06 05.02.2013.

Konačno! Samo neka!

YA
yan
15:19 05.02.2013.

Rejting agencije su u službi kapitala , ne intaresira njih ni nacija , ni vjera ni o kojoj se državi radi , njima je svet jedino profit , grabež , čudno da se ovo nije več ranije dogodilo , onee su te koje guraju zemlje u dužnički ponor po sumnjivim kriterijima ...

NI
Nini istrijan
10:25 06.02.2013.

Eto,ameri nam dali ideju da nadjemo dezurnog krivca za propast drzave.U nasem slucaju je to Moody`s koja nam je na nepravican nacin dala ocjenu:SMECE! i time sprijecila investicije izvana. Isto tako je ta ocjena ucinila to da nam se krediti ne odobravaju ili odobravaju ali sa vrlo visokim kamatama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije