Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametni gradovi - gradovi budućnosti

Pruža li vaš grad visoku kvalitetu života?

Pametni gradovi
Foto: Thinkstock
30.09.2016.
u 08:15

Još jedno izdanje vrlo uspješne konferencije Pametni gradovi-gradovi budućnosti očekuje vas 11. listopada 2016. u Zagrebu

Znate li što znači koncept ''smart city'' odnosno pametni grad?

Koncept pametnih gradova  (eng. Smart city) jest skup multidisciplinarnih mjera, ideja i politika usmjerenih na poticanje razvoja ljudskih i tehnoloških resursa urbanih područja, te njihove strukturirane interakcije u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života njegovih stanovnika. Iako se često veže uz razne varijante ICT tehnologija, koncept pametnih gradova znatno je širi od puke implementacije tehnoloških rješenja, te obuhvaća i razne sociološke koncepte, poput maksimalne društvene inkluzije i transparentnih sustava odlučivanja.

Tijekom 2016. godine Poslovni dnevnik drugu je godinu zaredom prikupljao prijave gradova odnosno njihovih projekata. U 2015. godini prijavljeno je čak 69  projekata iz više od 30 hrvatska gradova koji smatraju da su na neki način svojoj zajednici omogućili bolju kvalitetu življenja.

Koji su najbolji ovogodišnji projekti u pet kategorija (Pametnije obrazovanje, Pametniji turizam, Pametnija energetika, Pametnija uprava i Pametniji okoliš) saznajte na konferenciji Pametni gradovi – gradovi budućnosti koja se održava 11. listopada u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

Prošlogodišnja konferencija okupila je velik broj stručnjaka i svih zainteresiranih za ovu tematiku. Kako je bilo prošle godine, pogledajte ovdje.

Osim predstavljanja hrvatskih gradova i njihovih dosega, sudionici su bili u mogućnosti poslušati i predavanja Daana Roosegaardea. Nizozemski umjetnik i inovator, koji je svjetsku slavu stekao zahvaljujući futurističkom projektu “pametnih svjetlećih cesta”, a trenutačno razvija solarne biciklističke staze i gradske parkove bez smoga, održao je jedinstveno interaktivno predavanje i otkrio viziju modernih megapolisa budućnosti! Svoja iskustva i implementirana napredna rješenja predstavili su predstavnici gradova Milana, Graza i Eindhovena.

Program ovogodišnje konferencije temeljit će se na atraktivnim predavanjima brojnih domaćih i svjetskih stručnjaka. Izdvajamo predstavljanje suvremenih rješenja implementiranih u Grazu, Microsoftovu temu o rješenju koje omogućuje digitalnu transformaciju pametnoga grada i temu rješenja za pametnu mobilnost koju će predstaviti Next Bike. Europsko udruženje Fire Safety Europe dat će odgovor na pitanje igra li se Europa vatrom i kako unaprijediti sigurnost građevina, a temu inovativne javne rasvjete prezentirat će tvrtka Philips.

Što vas još čeka na ovogodišnjoj konferenciji pogledajte ovdje.

Ulaz za sve zainteresirane je besplatan, potrebno je samo izvršiti prijavu preko web stranice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije