Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ogorčeni upravom

Prosvjed radnika Ine: Vama bonusi, nama burza – neće moći!

Ina, prosvjed (1)
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/10
28.03.2013.
u 10:53

Prosvjeduju svi sindikati koji djeluju u Ini zbog namjere Uprave da izdvoje sve radnike maloprodaje iz Ine

Više od tisuću radnika opasalo je Carringtonku, upravnu zgradu Ine u Zagrebu, kako bi pokazali da im je stalo do kompanije koju su stvarali, a time je završio jednosatni prosvjed radnika koji su organizirala sva tri sindikata koja djeluju i Ini – INAŠ, EKN i SING.

Povod prosvjedu je namjera uprave da se izdvoje radnici maloprodaje, čime bi 2500 radnika s benzinskih postaja prešlo u novu tvrtku u vlasništvu Ine, te odluka o 187 radnika viška.

– Od 2003. godine Ina bilježi pad proizvodnje nafte i kondenzata u RH, od 2010. prepolovljena je proizvodnja prirodnog plina, a prerada nafte pala je gotovo 40 posto, prodaja derivata prepolovljena je. U tri godine broj radnika smanjio se za oko 3000 – navela je Maja Rilović, čelnica INAŠ-a.

Dok su radnici s transparentima "Vama bonusi, nama burza – neće moći!" i "Ina – regionalni lider, a ne podružnica MOL-a" skandirali "Lopovi, lopovi", "Štrajk" i "Izdaja", sindikalci su prozivali i Vladu RH zbog izostanka aktivnosti u firmi u kojoj država ima 44 posto vlasništva.

U Ini ističe kolektivni ugovor sa 31. ožujkom, a na snagu stupa Pravilnik o radu. Kolektivni su pregovori zapeli oko članka koji štiti radnike od izdvajanja poslova, koji bi mogli prouzročiti višak radnika.

– Ovo je danas početak borbe za poštenu plaću za pošten rad. Vjerujemo da će se sporne odluke povući i da ćemo socijalnim dijalogom riješiti pitanja te da nećemo morati u štrajk – kazao je Zdenko Mučnjak, potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata.

>> Radnici Ine sutra prosvjeduju zbog otkaza i Pravilnika o radu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije