Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordna potrošnja

Prosječni Austrijanac za božićne darove izdvojio 370 eura

shopping, božić
Reuters/PIXSELL
21.12.2011.
u 13:52

Najviše se kupuje namještaj, elektronika, knjige, odjeća, igračke te sitne potrepštine...

Istraživanje KMU Forschung Austria pokazalo je da je svaki Austrijanac ove godine izdvojio prosječno 370 eura za božićne darove, što je za 20 eura više nego lani. Najviše su rodbini i prijateljima kupovali namještaj, elektroniku, knjige, odjeću, igračke te sitne potrepštine.

Prema pokazateljima austrijske Gospodarske komore ukupna zarada trgovaca od maloprodaje u posljednjih mjesec dana u Austriji narasla je za četiri posto, ne računajući inače najjaču potrošačku završnicu neposredno pred sam Božić, što je dosad rekordni rast.

– Ove će godine trgovina prvi put u prosincu ostvariti više od 1,6 milijardi eura dodatnog prometa – rekao je Peter Voithofer, istraživač KMU-a, ustvrdivši da trgovci zadovoljno trljaju rukama.

Austrijski mediji pišu kako rekordni rast božićnog šopinga dokazuje da u vrijeme krize samo mali dio potrošača mijenja svoje navike i odnos prema kupovini, bez obzira na ozbiljna upozorenja gospodarskih stručnjaka da bi i Austriju, još uvijek relativno bogatu europsku zemlju, 2012. godine mogla zahvatiti recesija.

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:46 22.12.2011.

Novinari ,ala J.Kosor - niste napisali kolika je plaća , prosjećnog Austrijanca ?

RO
rondomilk
23:17 24.12.2011.

ovisi koga se smatra prosjekom. vjerojatno misle na plaću od 1600€.

TO
Toni50
20:32 26.12.2011.

Prosječni Austrijanac za božićne darove izdvojio 370 eura, škrtice jedne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije