Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ključ u bravu

Propao outlet Sv. Helena, dućani rade još do 1. lipnja

'05.02.2011. - sv. Helena - Outlet centar Sv. Helena, usprkos niskim cjenama poznatih robnih marki, centar je potpuno prazan.  Photo: Martina Popovcic/PIXSELL'
'Martina Popovcic/PIXSELL'
08.05.2012.
u 17:31

Uništen je ugled projekta u Zelini i stvoreni su veliki gubici, tvrdi direktorica Dragana Bokan

– Zatvara se outlet Sveta Helena kraj Zeline! U dogovoru s investitorima i poslovnom bankom, outlet će raditi još samo do 1. lipnja, a nakon toga počet će se s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi – priopćili su u tvrtki Zelina centar, koja upravlja outletom, a koji, na žalost, slijedi sudbinu već niza propalih “šopingholičarskih” rajeva u Hrvatskoj.

Raskid ugovora

Među posljednjima su, naime, zatvorene zagrebačke Cascade, a nedavno su zaustavljeni i radovi na 250 milijuna eura vrijednom projektu trgovačkog centra Supernova u Buzinu. Iz Zelina centra za propast krive nezadovoljavajuću zakonsku regulativu o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište. Neredu su znatno pridonijeli i sami trgovci koji se u Hrvatskoj, suprotno uvriježenoj politici u drugim europskim zemljama, ne moraju držati koncepta sniženja i niskih cijena prošlosezonskih kolekcija za 30 do 70 posto nego su držali aktualni asortiman kakav se po istim cijenama može naći i u drugim trgovačkim centrima, optužuju iz Zelina centra. Rezultat toga uništen je ugled projekta i stvoreni veliki gubici, kaže direktorica outleta Dragana Bokan.

– Od prvog dana ulagali smo velike napore kako bismo optimizirali poslovanje i konsolidirali rezultate u uvjetima tržišne nestabilnosti. Svi troškovi minimizirani su u cilju očuvanja poslovnih rezultata i radnih mjesta. No, neodgovornost pojedinih zakupaca-partnera u poštovanju dogovorenih i potpisanih ugovornih uvjeta kroz dulje vremensko razdoblje ugrozili su održivost projekta. Preostao nam je samo jednostran ili sporazumni raskid ugovora o zakupu i pokretanje procesa prisilne naplate – kazala je D. Bokan, koja se nada da će njihov primjer potaknuti uvođenje više reda na hrvatskom tržištu kako se slučajevi poput Svete Helene ne bi ponavljali. No, na žalost, ispaštaju i oni trgovci koji su u Svetoj Heleni korektno poslovali. U projekt, kojega je prva faza s radom počela potkraj 2008., investirano je 27 milijuna eura, dok druga faza, koja bi ukupnu vrijednost projekta podigla na 45 milijuna eura, nikad nije realizirana.

Upitna prenamjena

– Imali smo veliku podršku investitora, koji su nam stalno pomagali, a sve očekujući stabilizaciju tržišta kao uvjeta za normalno poslovanje – izjavila je Dragana Bokan. No, što će sad biti s radnicima, kao i u što će se prostor od čak 150.000 kvadrata pretvoriti, jučer nismo dobili odgovor, osim da se trenutačno razmatra nekoliko projekata, a odluka bi trebala biti donesena još ove godine.

– Nakon teškoća koje su ih zadesile, odluka vodstva tvrtke o promjeni koncepta čini se neizbježnom i jedinom logičnom posljedicom. Stoga, svako novo rješenje, svaki novi oblik i način poslovanja koji će jamčiti zadržavanje broja radnih mjesta ili čak njihovo povećanje, imat će našu apsolutnu potporu – kazao je Vlado Žigrović, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

Komentara 56

DU
Deleted user
17:12 09.05.2012.

@booyaka619: rijec \"outlet\" ne mozes prevesti nisi sa \"ducan\" niti sa \"trgovina\". Jer \"outlet\" je rijec za trgovinu u kojoj se prodaju modeli iz proslih kolekcija, roba sa greskom, takozvani B-proizvodi (ispravni ali od kupca vraceni proizvodi), zatim proizvodi iz prevelike produkcije koja se ne moze plasirati u \"normalnim\" ducanima, zatim roba koju je normalna trgovacka mreza vratila jer je nije prodala i sl. Engleska rijec za ducan/tgovinu je ili store ili shop (iako ima i tu razlike jer je \"store\" u svakom slucaju nesto veci prosto no \"obican\" \"shop\"). Ja osobno ne znam rijec za \"outlet\" na hrvatskom (usput receno, i veliki svjetski jezici kao njemacki upotreblajvaju rijec outlet).

BU
BubyZG
18:17 08.05.2012.

Je, al vu fabrike treba delati, a ovi naši novokomponirani bogatuni to nisu nafčili. Oni bi samo nekaj na brzinu ...

ČR
črnimaček
17:45 08.05.2012.

od toga napraviti tvornicu koju bu nekaj proizvodila i zapošljavala kvalificirane i visokokvalificirane radnike, a ne prodajni outlet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije