Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplji u 21 distribucijskom području

Promjene cijene plina od 1. travnja: Donosimo gdje najviše poskupljuje, a gdje pojeftinjuje

Foto: Igor Kralj/Goran Stanzl/Pixsell
1/2
23.03.2021.
u 22:07

Najveće promjene cijene plina: u Zagrebu 10,3 posto skuplji, u Koprivnici 4,7 posto jeftiniji

Plin za kućanstva u Zagrebu od 1. travnja poskupjet će 10,3 posto, a u Koprivnici će pojeftiniti 4,7 posto. To je rezultat Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja do 31. prosinca 2021. koju je donijelo Upravno vijeće HERA-e. U HERA-i napominju da je tom odlukom određena cijena plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe, i to za 32 distribucijska područja opskrbe plinom u Hrvatskoj. Krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe sastoji se od troška nabave, troška distribucije i troška opskrbe plinom. Što se tiče troška nabave plina, on za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. ožujka 2022. iznosi 0,1422 kn/kWh, što je 5,83 posto manje u odnosu na razdoblje do 31. ožujka 2021.

Trošak distribucije plina odražava pak trošak korištenja plinskog distribucijskog sustava te je za regulacijsku godinu 2021., zasebno za svako distribucijsko područje, određen ranijim odlukama HERA-e te stoga nakon 1. travnja 2021. ostaje nepromijenjen. Trošak opskrbe plinom odražava troškove poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge, uključujući troškove korištenja plinske infrastrukture – transport plina, skladištenje plina, korištenje terminala za ukapljeni prirodni plin – troškove energije uravnoteženja te ostale operativne troškove opskrbljivača.

Foto: Zajednica poduzetnika i obrtnika

A on je određen temeljem provedenog javnog natječaja za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, za svako distribucijsko područje, i ostaje nepromijenjen u troipolgodišnjem razdoblju za koje je natječaj proveden od 1. travnja 2021. do 30. rujna 2024. Stoga su, objašnjavaju u HERA-i, nove cijene plina rezultat promjene troška nabave i troška opskrbe plinom. Tako će na 21 distribucijskom području plin pojeftiniti, a na njih 11 poskupjeti.

Za sva 32 distribucijska područja, prosječno za tarifne modele TM1-TM4, krajnja cijena od 1. travnja 2021. bit će 0,3 posto manja u odnosu na prosječnu cijenu plina u prethodnom razdoblju. Osim u Zagrebu, cijena plina će za kućanstva koja koriste javnu uslugu biti veća, primjerice, u Osijeku (6,4 posto), a najmanje će poskupjeti u Pakracu – 0,5 posto. U Koprivnici će za kućanstva plin pojeftiniti najviše – 4,7 posto.

Prosječna godišnja potrošnja plina u kućanstvima iznosi oko 15.000 kWh pa će, primjerice, u Zagrebu za tu potrošnju kućanstva za iduću plinsku godinu plaćati 496 kuna više godišnje, dok će u Koprivnici račun za istu potrošnju biti 217 kuna manji. Inače iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u informatoru HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom.

U HERA-i podsjećaju da svi krajnji kupci kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.

Video - Kako građani nezakonito smanjuju račune za plin i struju

Ključne riječi

Komentara 81

SO
Sir Oliver
22:50 23.03.2021.

Sav normalan svijet bilježi potrošnju u kubicima, samo je ona kod nas u Kilovatima, kao da struju trošiš a ne plin, a da bi razumio račun kad ti stigne, trebaš biti magistar informatike!

SO
Sir Oliver
23:01 23.03.2021.

Ma mene u stvari i ne zanima što je plin poskupio, što je gorivo poskupjelo već 4 puta u 5 tjedana, što su cigarete i alkohol poskupjele, što hrana poskupljuje sad već na mjesečnoj bazi, što nam je zdravstvo u komi i ne liječi ništa drugo osim slavnog virusa, što ne možemo nazad u HR iz inozemstva dok ne platimo državi 500 kn za PCR papir na kojem piše da (još) nismo mrtvi od slavnog virusa, meni je ustvari samo bitno na koji će se način birati predsjednik ustavnog suda, koliko je sudaca na Mamićevom spisku, da li je Majin Patrik danas kakao ili nije, je li Nives pokazala stražnjicu ili nije i hoće li biti dovoljno otrova, pardon cjepiva da nas istrijebi i ovo malo nas što nismo još iselili iz HR!

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
01:41 24.03.2021.

Jel to prordio LGBT terminal na Krku , treba isplatit 150 mil investiciju i jos napunit dzep Amerima i Arapima , po kojoj logici plin moze biti skuplji , ako je pojeftinio na trzistu i Rusi ga nude u neogranicenimm kolicinama , ovo nema nigdje , napravis terminal , ekolosku bombu u kvarneru a zauzvart dobijes 10% skuplji plin , plin u Budimpesti je oko 20% jeftiniji , nego u Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije