Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Promet na burzi pao ove godine za trećinu, oporavka i dalje nema

zagrebačka burza
Arhiv VL
08.07.2010.
u 12:22

Situacija na burzi u skladu je s onom makroekonomskom, a dok se ne pokrene nešto kad je riječ o izvozu i ulaganjima, ne može se očekivati oporavak burze. Drugim riječima, nije toliko potreban novac koliko neki razlog za optimizam.

Prijevremeni izbori ili pak IPO Agrokora ili HEP-a bili bi jedini elementi koji bi mogli vratiti optimizam na domaćem tržištu kapitala, smatraju predstavnici investicijskih kuća koji se više nego ikad bore za opstanak.

Bez oporavka

Naime, snažan ovogodišnji pad na tržištu bez ikakvih optimističnih podataka na vidiku smanjio je promet, a većina ih preživljava radom s drugim uslugama ili pak sve popularnijem trgovanju na vanjskim tržištima. Premijerkina izjava da će sljedećih mjeseci biti još teže nimalo nije ohrabrila ulagače pa se stoga do kraja godine na burzi ne očekuje nikakav veći pomak – bez obzira na rezultate poslovanja kompanija ili oporavak na svjetskim tržištima. Domaća burza puno je jače oslabjela u odnosu na vanjske, koje su također bile pod utjecajem dužničke krize u Europi, usporavanja rasta kineskog gospodarstva, kao i onog američkog. No tamo se barem predviđa pomak nakon prvih rezultata kompanija sljedeći tjedan i njihovih očekivanja. U prvom dijelu godine Crobex je pao 7,4 posto.

Preživljavanje brokera

– Situacija na burzi u skladu je s onom makroekonomskom, a dok se ne pokrene nešto kad je riječ o izvozu i ulaganjima, ne može se očekivati oporavak burze. Drugim riječima, nije toliko potreban novac koliko neki razlog za optimizam – komentira Petar Brkić, predsjednik uprave Abacus brokera.

– Mislim da će cijela godina proteći u “sideways” trgovanju, odnosno da će biti 10-15% oko razine Crobexa na gore i dolje – smatra Igor Noršić, predsjednik uprave ICF Investa.

– Do kraja godine ne očekujem znatnije promjene vezane uz obujam trgovanja i likvidnost tržišta. Smatram da će se nastaviti trend povećanja trgovanja domaćih ulagatelja na inozemnim tržištima, gdje je likvidnost znatno veća, a i izbor financijskih instrumenta izuzetno velik – komentira Libor Weiser, analitičar Hita vrijednosnica. U susjednoj Sloveniji, primjerice, veće brokerske kuće većinu prometa ostvaruju na inozemnim tržištima. Polako se taj trend osjeća i kod nas jer dugo najavljivana konsolidacija ne uspijeva. Do sada je provedeno tek jedno spajanje triju investicijskih kuća.

Komentara 1

OB
-obrisani-
04:43 09.07.2010.

Društvo bez ideje, bez ekonomskih poduhvata...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije