Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicije

Nova odgoda prodaje Mercatora?

'26.04.2011., Ljubljana - Trgovina Mercator u centru Ljubljane na Ajdovscini - ilustracija. Sjednica Nadzornog odbora Pivovarne Lasko, na kojoj se trebala donijeti konacna odluka o prodaji 23,34 posto
'Tomislav Miletic/PIXSELL'
20.12.2011.
u 21:08

Iako su prodavatelji upravi jasno i glasno poručili da Mercator prodaju Agrokoru, nova ponuda za Laško čitav bi proces kupoprodaje mogla odgoditi za najmanje mjesec dana.

Nadzorni odbori vlasnika 52 posto dionica Mercatora - NKBM-a, NLB-a i Pivovarne Laško još se nisu dogovorili o prodaji najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Nadzorni odbor Nove kreditne banka Maribor sinoć se odlučio na prodaju 5,24 posto svog udjela u Mercatoru, dok su NO Nove Ljubljanske banke (10,57 posto) i NO Pivovarne Laško (23,34 posto), iako je ugovor s Agrokorom gotovo usaglašen, još uvijek odugovlače. Zbog sve žešćih političkih pritisaka oko prodaje, predsjednik uprave NLB-a Bože Jašović sinoć je dao neopozivu ostavku, dok su iz Laškog odluku o prodaji odgodili do petka. No, hoće li i tada biti odluke s obzirom da je jučer na stol Laškog "s neba“pala namjera za preuzimanje njegovih 23,34 posto od strane društva Eatons Capital sa sjedištem u Las Vegasu, što mnogi ocjenjuju tek novim zavlačenjem i manipulacijom protivnika prodaje Agrokoru koji za spas Mercatora nudi čak 830 milijuna eura, 221 euro po dionici.

Odgoda zbog istrage

Šampanjac i zakazano potpisivanje kupoprodajnog ugovora za srijedu tako će očito još neko vrijeme pričekati, po nekima najmanje mjesec dana. Na pravnicima je da istraže može li nova ponuda za Laško utjecati na prodaju, doznajemo iz izvora bliskih Agrokoru. No, stručnjaci tvrde kako nove okolnosti zahtijevaju i saziv skupštine dioničara Laškog, među kojima su se oni manji još jučer zaprijetili NO-u da će, ne odluči li se na prodaju, tražiti smjenu nadzornika i podnijeti odštetne zahtjeve. Laškom, naime, gori za petama i sve je bliže stečaju, dok slovenski ministri financija i poljoprivrede Franc Križanić i Dejan Židan te slovenska agencija za upravljanje državnom imovinom (AUKN) i dalje smatraju kako prodaja Mercatora nije u dugoročnom interesu banaka.

No da prodavatelji ozbiljno računaju na Agrokor, u prilog govori i "šamaranje“ konzorcija vlasnika i uprave na čelu sa Žigom Debeljakom na Ljubljanskoj burzi od kojega se traži da pripremi sve potrebno za "due dilligence“ Agrokora i partnera. Agrokor je, tvrde, "jedini mogući kupac“, a iako se uprava toga pribojava, transakcija otkupa dionica tek će se u 30-postotnom udjelu financirati dužničkim kapitalom, odnosno sredstvima EBRD-a, IFC-a i One Equity Partnersa.

Glas protiv Agrokora jučer je pred sjedištem vlade u Ljubljani diglo i 50-ak članova Saveza slobodnih sindikata Slovenije, na što su im iz Sindikata trgovine Hrvatske na čelu s Dragicom Mišeljić poručili kako je Agrokor, s kojim su odbijali sastanak, jedan od najboljih hrvatskih poslodavaca i od njih imaju najbolje preporuke ma gdje investirao. S druge, pak, strane, u Hrvatskoj je, tvrde, dobro poznato kako su završavale Mercatorove akvizicije Getroa, Slobode i Presoflexa, ali im nije padalo na pamet poduzimati sindikalne akcije poput njihovih. Objašnjavaju kako su u Mercatoru-H u tri navrata pokušavali potpisati kolektivni ugovor, što im do danas nije uspjelo, dok Agrokor u svim tvrtkama poštuje ugovore sa svim sindikatima.

Prema Dragi Munjizi, direktoru konzultantske kuće JakovViktor, prodaja Agrokoru je svejedno 90% riješena.

Nacionalni ponos nije ‘in’

– Čak i ako dođe do odgode, to će biti samo time-out sa slovenske strane kako bi se dobile veće koncesije za Mercator i slovenske stake-holdere Mercatora – uvjeren je. Željko Perić, direktor Capera, tvrdi kako je Mercator kao žrtva političkog prepucavanja u Sloveniji zastao u razvoju umjesto da se vodi tržišnim principima.

– Treba progutati nacionalni ponos i voditi se ekonomskom logikom. Pogotovo sada u krizi, kada su potrebni regionalni lideri koji mogu nositi interese vlasnika i gospodarstva. U čemu je uopće problem kada druge ponude nema, a niti je bilo toliko izdašne – stav je hrvatske poslovne elite koju smo o tome pitali.

Ključne riječi

Komentara 77

PA
Parsifal
22:01 20.12.2011.

grizzly bar ti poznaješ mentalitet tih ******,opirat će se koliko god mogu ali će na kraju pasti.Strah je njih Todorićeva obećanja da će im od dežele napraviti svinjogojsku farmu...u tom slučaju na mejnim prehodima bo pisalo....dobro došli v hrvaško svinjogojsko farmo :))).

Avatar babas
babas
22:05 20.12.2011.

Slovenac je ponosan čovjek i neda svoje,pa makar sve propalo. Naročito ne da zaostalim Južnjacima da gospodare na slovenskom tlu. Nije to HDZ da poklanja i dijeli narodnu imovinu! Nema ništa od te prodaje ni pod razno!

DU
Deleted user
21:30 20.12.2011.

Podsjetio bih na stariju fintu kad je ured za borbu protiv monopola u SLO zbrejkao Agrokor - kao izliku su pronašli tzv. vertikalnu integraciju. Onda je propala ta ponuda, iako je u to vrijeme Pivovarna Laško bila i vlasnik dionica Mercator i plasirala široku paletu svojih proizvoda na policama Mercatora, a što je egzemplarna vertikalna integracija. S druge strane, Agrokor nema ni jedno prodajno mjesto u Sloveniji pa ostaje nejasno kako bi hrv. koncern koji ima niz prehrambenih industrija u RH s nula prodajnih mjesta u SLO bio tamo u poziciji vertikalne integracije i kao takav neprikladan kupac, po mišljenju slovenske drž. antimonopolne agencije. Mašta radi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije