Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema recesije

Prehrambena industrija stabilna, zaposlenost rasla dva posto

ducan-test
Davor Javorović
07.04.2010.
u 13:43

U odnosu na druge djelatnosti, prehrambena je industrija zadržala relativnu stabilnost poslovanja, zaposlenost je povećana dva posto, a ukupni su prihodi pali svega 0,5 posto. Bruto dobit veća je, pak, 12,4 posto.

Poslujući u uvjetima recesije, poduzetnici u prehrambenoj industriji u devet su mjeseci 2009. ipak relativno stabilno i dobro poslovali jer su ostvarili bruto dobit (višak prihoda nad rashodima) od 980 milijuna kuna, što je prema 872 milijuna kuna iz prvih devet mjeseci 2008. povećanje za 108 milijuna kuna, izvijestili su iz Fine.

Prehrambena industrija u odnosu na druge djelatnosti zadržala je relativnu stabilnost poslovanja, zaposlenost je povećana dva posto, smanjeni su ukupni prihodi svega 0,5 posto, rashodi 1 posto, a veće smanjenje rashoda od prihoda doprinijelo je povećanju bruto dobiti za 12,4 posto.

Ipak, učinci gospodarske krize u ovoj djelatnosti imali su negativan utjecaj na investicije u dugotrajnu imovinu koje su smanjene 25,4 posto. Zaposleni u prehrambenoj industriji za svoj su rad dobili prosječne neto plaće od 4335 kuna, koje su nominalno porasle u odnosu na devet mjeseci 2008. 1,1 posto, ali su i dalje 214 kuna, odnosno 4,7 posto niže od prosječnih plaća svih poduzetnika u Hrvatskoj.

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:51 07.04.2010.

Brojke imaju svoj jezik, očišćen od novogovora. Pokazuju kako je dugoročno isplativo ulaganje u prehrambenu industriju. Kako to nije visokoprofitabilna djelatnost, ali je stabilna, ne ovisi o odbravanju kredita za nastavak gradnje autoceste, uzda se u vlastitu pamet i ima prostora za veliki rast unutar hrvatskog tržišta kojeg i danas mahom drže stranci (kroz uvoz njihovih trgovačkih lanaca i domaćih izdajnika, ops uvoznika).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije