Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Paket pomoći

Pregovori Grčke i MMF-a o pomoći zasad dobro teku

Grčki ministar financija Georgios Papaconstantinou
ARHIVA VL-a
26.04.2010.
u 08:43

Grčki ministar financija George Papaconstantinou poprilično je optimističan oko dobivanja 40 milijardi eura pomoći od MMF-a i zemalja eurozone, kao i rješavanja problema s velikim dugom njegove zemlje.

Pregovori Grčke s Međunarodnim monetarnim fondom o financijskoj pomoći od čak 40 milijardi eura u ovoj godini teku dobro, izjavio je grčki ministar financija George Papaconstantinou nakon razgovora s čelnikom MMF-a Dominiqueom Strauss-Kahnom u nedjelju u Washingtonu. Papaconstantinou je u petak zatražio hitni kreditni paket od MMF-a i eurozone, nakon što je dan ranije došlo do naglog pada cijene grčkih dionica na burzama i njihove velike rasprodaje. Zemlje eurozone trebale bi osigurati zajam od 30 milijardi eura u prvoj godini, a MMF dodatnih deset milijardi eura. Dio novca Grčkoj treba prije 19. svibnja, kada na naplatu dolazi 11,3 milijarde dolara.

Grčki ministar financija čvrsto je uvjeren da će se ti pregovori zaključiti brzo te da će taj paket pomoći njegovoj zemlji omogućiti da podmiruje svoje obveze barem tri godine. Rekao je i da je nemoguće da Grčka izađe iz eurozone.

- Uvjereni smo da ćemo sve odraditi na vrijeme i da ćemo nastaviti financirati svoje dugove bez problema. Neki ljudi se klade da to nećemo moći bez obzira na pomoć, a ja mogu reći da će izgubiti - rekao je grčki ministar.

Čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn nakon razgovora je izjavio kako je impresioniran Grčkom odlučnošću da riješi svoje probleme.

- Uvjeren sam da ćemo pregovore završiti na vrijeme za rješavanje grčkih potreba – rekao je Strauss-Kahn te pohvalio grčki narod koji je „neustrašiv“.

Manje optimistične oko rješavanja grčkih problema su Francuska i Njemačka. Francuska ministrica financija Christine Lagarde izjavila je da bi EU mogla imati ozbiljnih problema ako Grčka ne ispuni svoje obveze na vrijeme, a njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble dodao je da Njemačka još nije odlučila hoće li prihvatiti grčki zahtjev za pomoć.

- Ni EU ni Njemačka još nisu donijeli odluku o zahtjevu Grčke, a to će ovisiti o tome hoće li Grčka nastaviti provoditi planove stroge štednje idućih godina.

George Papaconstantinou ipak je optimističan te vjeruje kako će im pomoći i Njemačka i ostale zemlje eurozone.

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
11:59 26.04.2010.

Svijetsi kriminalci Br. 2 ......... !!!!!! (iza svijetske banke)

RI
riise
19:42 26.04.2010.

U današnjem FT-u Grčku krizu uspoređuju s američkom \"subprime crisis\".... Grčka treba napraviti program da proračun iz deficita transformira u suficit, a da pritom ne padne gospodarski rast. Jako zahtjevno!!!!...Bavarski CSU i veliki dio pravnog i ekonomskog establishmenta (Njemačka) smatraa da je najbolje da Grčka napusti eurozonu, a nakon što \"sredi stvari\" da se ponovno vrati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije