Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AutoZubak

Predstavljen prvi hrvatski autobus - Crobus

crobus (1)
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/8
22.04.2010.
u 20:00

Do sada je u projekt uloženo 120 milijuna kuna, a do kraja 2012. godine u Crobus će se uložiti još 200 milijuna.

Obilježavajući tridesetu obljetnicu rada tvrtke, AutoZubak je predstavio svoj novi veliki poslovni iskorak - početak proizvodnje prvog hrvatskog autobusa. Radi se o autobusu napravljenom na pogonskoj osnovi poznate švedske kompanije Scania, a u proizvodnji pojedinih sklopova angažirani su domaći kooperanti i proizvođači opreme. Kako je naglasio čelni čovjek tvrtke Pavo Zubak, proizvodnjom prvog hrvatskog autobusa AutoZubak domaćem i inozemnom tržištu nudi potpuni novitet, međugradski autobus visoke klase, dužine dvanaest metara, kapaciteta 49, odnosno 51 putnika , koji po ocjenama svjetskih stručnjaka može ravnopravno stati uz bok najkvalitetnijim svjetskim markama.

- Kompanija u ovoj godini započinje proizvodnju takozvane nulte serije kojom će se optimizirati proizvod i proizvodni procesi, a već sljedeće godine planira se puštanje u rad druge faze tvornice te nastavak proizvodnje, rekao je Zubak. Dodaje kako u iduće tri godine u proizvodnji hrvatskog autobusa AZ Crobus planira zaposliti 700 radnika.

Ulaganja 320 milijuna kuna
- Do sada smo uložili 120 milijuna kuna, a do kraja 2011. godine planiramo uložiti dodatnih 100 milijuna kuna i u 2012. još dodatnih 100 milijuna kuna. U samoj tvornici planiramo otvoriti između 350 i 400 novih radnih mjesta, a kooperanti će otvoriti još 300, što je ukupno 700 novih radnih mjesta, rekao je Zubak. Crobus je, kako doznajemo, namijenjen manjim dijelom za domaće, a većim za strano tržište.

Projekt Crobus nastao je kao rezultat želje tvrtke AutoZubak da pokrene proizvodnju automobilskih sklopova i vozila. Sredinom 2006.godine formiran je projektni tim koji se sastojao od nekoliko iskusnih inženjera, a većinu tima čine mladi stručnjaci. U tvrtki nam kažu kako je odlučeno da se neće koristiti ničija licenca,nego da će se krenuti težim, ali sigurnijim putem, odnosno izradom vlastite konstrukcije.

Na svečanosti je predstavljena i nova usluga tvrtke kćeri AMC Auto Management Centra pod nazivom AMC asistencija.

Tehnička pomoć na cesti
Primarna djelatnost AMC Asistencije je pružanje tehničke pomoći na cesti i na moru i organizacija prijevoza pokretnih i nepokretnih vozila u kvaru te oštećenih vozila u prometnim nezgodama na području Hrvatske i Europe. Cilj AMC Asistencije je potpuna briga za klijente i sve ostale sudionike u prometu kroz primarnu djelatnost i dodatne usluge kao što su organizacija alternativnog prijevoza, organizacija smještaja, organizacija prijevoza ozlijeđenih osoba, savjetovanja te posebno zanimljiv program ušteda za sve članove u suradnji s mnogobrojnim partnerima iz različitih grana industrije. Na svečanosti su prikazani i novi Audi A8, te novi Volkswagen Touareg.

Komentara 75

ZV
zvonimir13
09:28 23.04.2010.

telac, pavo zubak nikad nije prodavao oružje.to je drugi zubak,eto koliko si info(biro)rmiran.nek se pokrene neka proizvodnja, evo vas koje to nemože zadovoljit ili podcjenjujete to ,go kill your self

LJ
ljubiczd
11:59 23.04.2010.

Bravo

RI
ricard
21:53 22.04.2010.

Ma gdje je bio Zubak dok je TAZ proizvodio i izvozio autobuse(čekao rasplet događaja)?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije