Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetska banka

Pred istočnom Europom dug je gospodarski oporavak

svjetska banka
Arhiva VL
24.04.2010.
u 12:50

Čelnici Svjetske banke naglasili kako je stopa nezaposlenosti narasla u cijeloj regiji

Prema riječima dužnosnika Svjetske banke zaduženih za Regiju istočne Europe i središnje Azije (ECA), pred njihovim je gospodarstvima dugotrajan oporavak od svjetske gospodarske krize u ovoj godini, jer su upravo te zemlje najsnažnije pogođene globalnom krizom i recesijom.

Dodali su i kako  zemlje regije suočene s manjkom proračunskih prihoda, trebaju voditi brigu o ciljanoj socijalnoj potrošnji na najpotrebitije i najranjivije skupine.

Dužnosnici Svjetske banke istaknuli su kako je gospodarski rast u regiji, koji je imao vrhunac s oko 7 posto 2007.otišao 6 posto u negativu u 2009. pa će ova godina biti teška za regiju s prognozom rasta od oko 3 posto, što je za pola manje od ostalih zemalja u razvoju. Izgledi za razdoblje 2011-2013. su nešto malo bolji jer se predviđa 3,4 posto rasta. Rast nezaposlenosti gura kućanstva u siromaštvo i dodatno otežava stanje za one koji su već siromašni.  

Agencije prenose kako su čelnici Svjetske banke naglasili kako je stopa nezaposlenosti narasla u cijeloj regiji, najviše u zemljama srednjih prihoda, kojima pripada i Hrvatska. Indermit Gill, glavni ekonomist Svjetske banke za regiju upozorio je da ne treba očekivati skori povratak motora rasta od prije krize brzog rasta izvoza, velikog priljeva kapitala, visokih cijena roba, te snažne domaće potrošnje i stambene izgradnje.

Tražen da komentira kvalitetu fiskalne i monetarne politike u Hrvatskoj Gill je rekao kako Hrvatska nije imala puno manevarskog prostora, da smo bili vrlo dobri u trgovini i financijskom sektoru, dok se u fisklanom sektoru moglo napraviti puno više.

 

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
16:29 24.04.2010.

\"Pred istočnom Europom dug je gospodarski oporavak\" . To jest, htijeli su reč u rukavicama, ...... jeste i ostat će te KOLONIJE zapadnih bankara ............... što su tražile to su dobile .........

EH
Ecce homo
16:14 25.04.2010.

Novinari bi trebali znati koje države spadaju na istok, zapad, sjever ili jug. kao bi im olakšao (da se, jadnici, ne zamaraju) evo im popis. Istočna Europa ima samo četiri države : Bjelorusiju, Rusiju, Ukrajinu i Moldaviju. Srednja : Hrvatska,, Mađarska, Slovenija, Austrija, Slovačka, Češka, Poljska, Litva, Estonija, Letonija, Švicarska, Njemačka (točnije : Bavarska), Lihtenstein Slijede zapdnoeuropske zemlje : Nizozemska, Belgija, Francuska,Luksmburg, Španjolska, Andora, Portugal i Velika Britanija Nordijske (skandinavske) : Norveška, Švedska, Danska i Finska (neki tu svrstavaju Island) Mediteranske (one nabrojane nisu u popisu) : Grčka, Crna Gora, Albanija, Malta, Italija (tu spadaju Vatikan i San Marino, iako namaju fizičkog kontakta sa Sredozemnim morem) Balkanske države : Bugarska, Rumunjska, BiH, Srbija, Makedinija i Kosovo. Prema nekim izvorima Turska spada kako u europske (balkansko-mediteranska), tako i u azijske države. Toliko o zemljopisu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije