Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
credo banka

"Povlaštenih informacija nije bilo. Sve je u skladu sa zakonom"

'unutrasnja zagreb,hnb , 13.11.2007. rohatinski, press, hrvatska narodna banka  snimio Patrik Macek'
'Patrik Macek'
30.11.2011.
u 08:00

Hanfa je tražila od HNB-a da nađe rješenje za isplatu novca s računa Abacus brokera u banci. Iako je HNB tvrdio da je to nemoguće, da se situacija smiri, problem je ipak riješen

Nakon što je HNB prošli tjedan objavio likvidaciju Credo banke, drugi regulator na tržištu, Hanfa, izrazio je nezadovoljstvo jer se nije prethodno središnja banka s njim konzultirala, a što bi, prema njegovu mišljenju, morala jer su mnoge institucije koje su u nadležnosti Hanfe neposredno vezane za račune u banci, ponajprije investicijske kuće koje moraju držati novac klijenata na posebnom računu u banci. Ante Samodol, čelnik Hanfe, čekao je dva dana da ga prime u HNB-u, no i taj sastanak nije pomogao da predstavnici središnje banke pomisle da bi suradnja regulatora bila potrebna.

Sumnjivih 9 milijuna

Guverner HNB-a Željko Rohatinski opovrgava potrebu da se prije njihove odluke moraju konzultirati s Hanfom.

– Odluku o likvidaciji HNB donosi samostalno, a dužni smo samo konzultirati se s Agencijom za osiguranje štednih uloga – tvrdi Rohatinski.

Samodol se nije htio izjašnjavati, poručivši da su sve rekli priopćenjem.

A u njemu je Hanfa otvoreno progovorila o nelogičnosti kako su se dvije banke i jedno investicijsko društvo uspjeli isplatiti bez obzira na to što je banka već bila u blokadi, a to, primjerice, nije uspjelo investicijskoj kući Abacus koja je u Credo banci na posebnom računu držala novac svojih klijenata. HNB je u dva navrata objasnio da je isplata trima institucijama provedena prema zakonu. “HNB je nakon donošenja odluke o pokretanju postupka prisilne likvidacije nad Credo bankom zaprimio na isplatu odnosno naplatu mjenice i zadužnice na teret računa Credo banke te je proveo njihovu naplatu do iznosa raspoloživih novčanih sredstava na tom računu. HNB je postupio po nalogu Financijske agencije za naplatu zadužnice i izvršio ovrhu na računu Credo banke.”

Tek nakon što je na računu banke nestalo sredstava, račun je blokiran, tvrde u HNB-u. HNB se i opravdao kako račun klijenata investicijske kuće nije u njegovoj nadležnosti, odnosno da se to ne može naplatiti. Hanfa također po tom pitanju nije mogla ništa učiniti. No, u utorak je radi smirivanja sukoba Hanfe i HNB-a došlo do obrata i Agencija za osiguranje štednih uloga uvrstila je i račun klijenata Abacus brokera u osiguranu štednju. Zanimljivo je da je Abacus na računu u Credo banci držao devet milijuna kuna svojih klijenata, točan iznos u kojem su isplaćene tri institucije.

Tužbe malih banaka?

Iako je isprva rečeno da je među njima Intercapital, u tom društvu, ali i u HNB-u ipak su demantirali tu informaciju. Naime, 675 tisuća kuna isplaćeno je faktoring društvu Prvi faktor, Jadranskoj banci 4,3 milijuna, a Istarskoj kreditnoj banci 4 milijuna kuna. Iako HNB tvrdi da je sve prema zakonu, nepovjerenje da su neki imali povlaštene informacije postoji, jer se, primjerice, čelnik Jadranske banke navodno hvali da će uskoro izvući i ostalih deset milijuna iz Credo banke, a i Nevenka Bečić pohvalila se da je znala za probleme banke i upozorila jednu splitsku tvrtku da povuče novac.

– Povlaštenih informacija nije bilo – tvrdi guverner Rohatinski. No ostali su vjerovnici sumnjičavi prema pravnom obrazloženju HNB-a i nije isključeno da podignu tužbu prema HNB-u. To se, navodno, pripremaju učiniti i četiri male banke koje je viceguverner HNB-a Davor Holjevac nedavno prozvao da su pod povećalom zbog adekvatnosti koja je na granici dopuštene razine. Jer šteta im je nanesena, možda i nepotrebno s obzirom na to da sve imaju u planu povećati kapital. Ali, nažalost, takvo prozivanje šteti cijelom bankarskom sustavu. To se i osjetilo, jer je HNB donio mjeru kojom bankama omogućava posuđivanje novca iz obvezne pričuve u kojoj banke drže dio sredstava u HNB-u. Zbivanja na bankarskom tržištu pod utjecajem su i zbivanja na europskom tržištu. Ipak, stručnjaci tvrde da mjesta za paniku nema zbog visoke kapitaliziranosti domaćih banaka. U tome su jasni i u HNB-u.

Komentara 15

PR
prečko
08:32 30.11.2011.

kakav je to zakon po kojemu jedni mogu dobiti lovu a drugi ne???

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
08:38 30.11.2011.

Ima još takvih primjera, npr. poznati pravednik u Hrvata, Josipović, je isto tako povukao pozamašne sume novca iz blokirane štedionice \'Zlatica\', i to dok obični ljudi svoje nisu mogli dobiti, zanimljivo, tada je bio i u nadzornom odboru iste.

DR
drugTitoforever
08:06 30.11.2011.

Rohatinski je vec odavno trebao biti na dozivotnoj robiji u Remetincu, ali jos nije kasno ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije