Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovanje ine

Povećana ulaganja u istraživanje i proizvodnju te u obnovu crpki

Ina (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
15.02.2013.
u 12:00

Od negativnih aspekata najveći je pad proizvodnje ugljikovodika od 35 posto, izazvan gubitkom proizvodnje u Siriji

Ina je u 2012. ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi kuna, izvijestili su iz kompanije. Ipak, budući da u taj proračun nisu uključene jednokratne stavke, odnosno rashodi koji su ostvareni, stvarna neto dobit kompanije znatno je manja.

U pozitivnim aspektima poslovanja izdvaja se povećanje kapitalnih ulaganja u istraživanje i proizvodnju u Hrvatskoj te trostruko veće investiranje u maloprodaju nego lani, uvelike zbog ubrzanog tempa obnove kompanijine mreže benzinskih postaja. Također, Ina je 2012. gotovo za trećinu smanjila zaduženost. Od negativnih aspekata najveći je pad proizvodnje ugljikovodika od 35%, izazvan gubitkom proizvodnje u Siriji, ali i iscrpljivanjem domaćih nalazišta.

Zabilježen je i porast uvoza plina od 29%. Najprofitabilniji dio kompanije tradicionalno je sektor istraživanja i proizvodnje koji je zabilježio profit od 4,5 milijardi kuna. Veliki gubici, pak, ostvareni su u sektoru rafinerija, gdje Ina bilježi minus od 1,1 milijarde kuna. Sektor trgovine na malo iskazao je profit od 19 milijuna kuna, no pribroje li se tome jednokratne stavke, vjerojatno je riječ o gubitku.

>>Prosječna neto plaća prodavača na Ininim crpkama iznosi 5500 kuna

Ključne riječi

Komentara 2

NE
nepomirljivi
14:47 15.02.2013.

Samo 1,9 miljardi kuna zarde! Pih, sitnica. Sad mi je jasno zašto žele smanjiti plaće radnicima, jadni ni 2 miljarde nisu uspjeli zaraditi.

NA
navijeke
13:06 17.02.2013.

nitko se ne pita zašto MOL izbjegava ulaganje u modernizaciju rafinerija, a to je bio i jedan od uvjeta za kupovinu Ininih dionica. nitko se ne pita zašto se forsira izbacivanje Maloprodaje iz Ine prije ulaska u EU. nitko se ne pita zašto su troškovnici "obnove" benzinskih postaja baš s tolikim iznosima, a radi se o čistim kozmetičkim zahvatima. i nitko se ne pita kakvo je to poslovodstvo koje želi rezati plaće onima koji su mu donijeli veće prihode, dok ih sebi diže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije