Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burze

Potrošački "bunker-mentalitet" ne dozvoljava oporavak

burza
Reuters/PIXSELL
30.06.2010.
u 08:24

Tokijska burza slijedila je u srijedu američki Wall Street i zabilježila značajan pad, indeks Nikkei-225 skliznuo je 2,13 posto na 9366 bodova.

Tokijska burza slijedila je u srijedu američki Wall Street i zabilježila značajan pad. Indeks Nikkei-225 pao je 2,13 posto na 9366 bodova. Topix indeks pao je 1,49 posto na 839 bodova. Nikkei je pao ispod bitne linije otpora, ističu analitičari, što bi moglo značiti daljnje gubitke.

Iznenađujuće slab oporavak američke potrošnje i brige o financijskim problemima eurozone još su ranije prouzročile padom burzi u New Yorku. Dow-Jones izgubio je 2,6 posto na 9870 bodova, dok je tehnološki indeks Nasdaq skliznuo 3,9 posto na 2135 bodova. U najvećem svjetskom gospodarstvu čak dvije trećine ekonomske snage ovisne su o osobnoj potrošnji.

- Ako se potrošači i dalje budu držali svog bunker-mentaliteta, kao za vrijeme prethodne recesije, opet ćemo doći u fazu slabijeg rasta - kazao je Michael Sheldon iz RDM Financiala.  

I frankfurtski Dax osjetio je veliki strah ulagača od oporavka svjetskog gospodarstva. Dax je jučer pao 3,3 posto na 5952 boda i tako se nakon dva i pol tjedna spustio ispod psihološki bitne granice od 6000 bodova. Indeks najbitnijih europskih dionica Stoxx 50 pao je čak 4,2 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije