Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šefica AZTN-a

Potpore da, ali tim se novcem ne smiju kupovati igrači

'18.10.2010., Zagreb - Olgica Spevec, ravnateljica Agencije za zastitu trzisnog natjecanja.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
15.11.2012.
u 12:00

Devet dioničara Hajduka od Mamića traži da Zagrebu vrati 214 milijuna kuna koje je od 2006. do 2012. potrošio, a novac je dobio iz proračuna Grada Zagreba

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) zasad ne može znati je li riječ o potporama, legalnim ili ilegalnim ili možda donacijama koje se u nekim slučajevima zovu potpore, odgovor je Agencije na prijavu koju je devet malih dioničara Hajduka podnijelo Agenciji, od koje traži da Dinamu naloži povrat 214 milijuna kuna koje je od 2006. do 2012. potrošio, a dobio ga je iz proračuna Grada Zagreba.

– Nakon potrebnih očitovanja i stručne obrade Agencija bi odluku trebala donijeti za tri mjeseca – poručuje predsjednica Vijeća Agencije Olgica Spevec.

Radili na tome mjesecima

– Tražit ćemo očitovanje od Grada Zagreba, a zatim slijedi postupak u kojem će se utvrditi je li riječ o potpori ili ne te, ako i jest potpora, je li riječ o dopuštenoj potpori ili ne – kaže Spevec.

Prema zakonu, postoje jasna pravila po kojima se utvrđuje kada je potpora protuzakonita, a u slučaju klubova to bi konkretno značilo da nije dopuštena ako se, primjerice, koristila za kupnju igrača. No ako ju je Dinamo iskoristio za infrastrukturu, u ovom slučaju gradnju stadiona ili za, primjerice, pomladak kluba, tada je to dopušteno. No ako se i utvrdi da je bila riječ o dopuštenoj potpori, ali ona nije bila prijavljena, Dinamo je može naknadno prijaviti pa će i naknadno biti odobrene.

Hajduk je izašao s prijavom za koju je dokumentaciju pripremao mjesecima i na kojoj je radio tim pravnih eksperata koji je utvrdio nepravilnosti.

– Smatramo da je Hajduk u neravnopravnom položaju budući da njemu za odobrenje jamstva za kredit treba mišljenje Agencije za tržišno natjecanje, dok Dinamo direktne novčane uplate prima bez odluke Agencije.

Zakon o državnim potporama kaže da su takve potpore nelegalne i traži povrat tih sredstava s kamatama. Dokumentaciju smo prikupljali mjesecima, od početka rada na ovom projektu i ti su dokumenti javno dostupni. Posebno nam je koristio Službeni glasnik Grada Zagreba, a bitan dio prijave su i razne izjave objavljene u medijima – objašnjava Josip Tadinac, jedan od devet dioničara koji su prijavili Dinamo Agenciji.

Ništa protiv Mamića

Upravo zato smatraju da postoji jak pravni temelj za odluku o vraćanju nelegalnih potpora.

– Nadamo se će zakoni vrijediti jednako za sve i da će Agencija početi “isušivanje močvare” – poručuje Tadinac. Kaže i kako nisu bili u kontaktu s Bad Blue Boysima, odnosno kako cijeli postupak nema veze s nekom inicijativom usmjerenom protiv Zdravka Mamića. Oglasio se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i kratko poručio kako će novac Dinamu ići preko Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja onda kada ona bude vodila grad. Agencija je već i kontaktirala s Europskom komisijom, no ona je imala malo sličnih situacija.

>>Olgica Spevec: Kriza ne može biti ispričnica za neprovođenje zakona

Ključne riječi

Komentara 1

BT
btatarov
12:41 15.11.2012.

Zar uistinu ta trojka "plaćenih" neznalica a sebe predstavljaju kao Torcida misli da će novac ako se vrati "dodijeliti" Hajduku? To je nebuloza na koju mogu nasjesti samo malo umnici. Jeli bi ovakvi tipovi bili zadovoljni da Dinamo doživi financijski krah kao Hajduk ili ne daj Bože gašenje poput Varaždina? Ne bili bilo logičnije da se upitaju kako su od privatizacije Hajduka i salda 80 milijuna pozitive došli u vrlo kratkom vremenu do negativnih 90 milijuna? Nastranu Mamić zbog kojeg se i vodi "haranga". Nije cvjetić ali ne može mu se osporiti da Dinamo dobro vodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije