Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
završio otkazni rok

Potonuo i Adriachem, 214 radnika kaštelanske tvornice dobilo otkaz

Adriachem (1)
Ivo Čagalj/Pixsell
23.02.2012.
u 13:38

Prvo stečajno ročište zakazano je za 27. ožujka. Adriachemovci će pokušati spriječiti da država kao vlasnik profitira od propasti tvrtke i da samo radnici ispaštaju.

Svih 214 radnika kaštelanskog Adriachema primilo je danas otkaz nakon što je završio otkazni rok od mjesec dana.

Iako su znali da će im uručiti radne knjižice, adriachemovci su u šoku jer teško im se suočiti s činjenicom da moraju na Zavod za zapošljavanje i ponovno tražiti posao. Poglavito oni koji su u tvornici radili više od dvadeset godina.

– Ovo nikako nije dobro jer povećava se ionako velik broj nezaposlenih u Dalmaciji za 214 osoba – izjavio je sindikalni povjerenik u Adriachemu Željko Stojak. Radnici su posebno ogorčeni i zbog toga što su 15. veljače u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva zajedno s upravom zatražili da im se iz stečajne mase isplate potraživanja, odnosno da Vlada otpiše svoja.

Kaštelanski gradonačelnik Josip Berket pristao je i da Grad Kaštela otpiše svoja potraživanja ako to Vlada uradi. No ni nakon sedam dana iz Ministarstva gospodarstva nisu dobili nikakav odgovor premda im je to obećano. Radnici Adriachema tražili su isplatu pet zaostalih plaća i da im se iz stečajne mase isplati razlika od minimalca koji su primali do pune plaće. Sada više ne vjeruju da će to dobiti jer nakon što se naplate država, HBOR i Grad Kaštela, neće ništa ostati!

Država se uknjižila na zemljište pa će radnicima u stečajnoj masi ostati samo mehanizacija unutar tvornice koja nije ni za što drugo nego, tvrde, za "staro željezo". Prvo stečajno ročište za Adriachem zakazano je za 27. ožujka.

– Pokušat ćemo spriječiti da vlasnik, odnosno država profitira od propasti tvrtke i da samo radnici ispaštaju. To bi bio presedan i prava ludost – poručuje sindikalist Željko Stojak.

Komentara 2

LU
lutomirski
15:26 23.02.2012.

uvijek jedno teisto, place nema, radnici su ogorceni, a vlada iznenadena...propala drzava

JS
ja sam gladan
21:27 23.02.2012.

Drug \"prvi\" će to riješiti! Ima plan, investicije idu, 200 000 tisuća će odmah zaposliti. Nema straha, Prvi sve zna, Prvi sve može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije