Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj drame

Todorić preuzeo Mercator! Rađa se megatvrtka sa 60.000 zaposlenih

ivica todorić,portal
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Autor
Gojko Drljača
14.06.2013.
u 20:16

Bit će stvorena kompanija s više od 7 milijardi kuna ukupnog godišnjeg prihoda i više od 60 tisuća zaposlenih. Bit će to najveća sektorska kompanija u srednjoj i istočnoj Europi te osma najveća ukupno

Agrokor je danas u Ljubljani potpisao Ugovor o kupoprodaji 53,12% dionica Poslovnog sistema Mercator d.d. s vlasničkim Konzorcijem od 12 prodavatelja. Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni Ugovorom, što čini 240 milijuna eura za 53,12% dionica Mercatora odnosno 452 milijuna eura za 100%-tni udio u kompaniji, potvrdili su iz te kompanije.

– Zahvaljujem poslovnim ljudima, vlasničkom konzorciju Mercatora, koji su odlučili iskazati nam povjerenje i dati priliku da zajedno s Mercatorom, koristeći zajedničku poziciju, podignemo učinkovitost poslovanja i očuvamo zaposlenost te unaprijedimo konkurentnost u regiji i šire, na tržištu EU. Čestitao bih zaposlenicima Agrokor koncerna koji su svojim poslovnim iskustvom, motiviranošću, razvojnim ambicijama, a posebno vizijom stvorili temelje za povijesne iskorake. Nova zajednička platforma znanja Konzuma i Mercatora, iskustva i predanosti ponudit će našim kupcima veću vrijednost širenjem asortimana, najboljim cijenama, boljom kvalitetom usluge i dr. Ovom odlukom najutjecajniji poslovni ljudi regije pokazali su da u potencijalu koji se stvara spajanjem ovih dviju kompanija vide zamašnjak budućeg gospodarskog rasta i uvjeren sam da će to biti odlična poslovna priča, ne samo za Sloveniju i Hrvatsku nego i za cijelu regiju – kazao je prigodom potpisivanja Ugovora Ivica Todorić, predsjednik Agrokor koncerna.

Gilles Mettetal, član Nadzornog odbora Agrokora u ime EBRD-a, dioničara Agrokora, izjavio je: "Agrokor podržavamo od kraja 1990-tih godina. Agrokor je pouzdan partner Banke zbog svojih vrijednosti i snažnog menadžmenta. Drago nam je da se vlasnički konzorcij odlučio za Agrokor kao najboljeg kupca. Agrokor je već realizirao niz uspješnih transakcija u regiji i vjerujemo da će se ovom transakcijom stvoriti nova vrijednost, kako kroz sinergije tako i kroz dodatna ulaganja. Siguran sam da će EBRD i dalje s naklonošću razmatrati podršku budućem razvoju ovog uspješnog pothvata.“ Dovršenje transakcije podliježe mjerodavnim regulatornim odobrenjima, uspješnom restrukturiranju Mercatorovog duga i drugim ugovorenim uvjetima. Očekuje se da će transakcija biti dovršena u ovoj godini. Nakon toga, Agrokor će u skladu sa Zakonom o preuzimanju objaviti obveznu javnu ponudu za preostale nepreuzete dionice.

Tedeschijevo iskustvo

Zadnjih dva tri dana lomila se poslovna drama Agrokorovih pokušaja preuzimanja Mercatora. Drugi najveći dioničar, Nova ljubljanska banka sa 10,75 posto dionica jučer se pridružila grupi udjelničara koji su već pristali na prodaju Agrokoru te je za svoju odluka zatražila suglasnost Nadzornog odbora. Danas je održan i Nadzorni odbor Pivovarne Laško, koja drži 8,43% dionica Mercatora. Osim Pivovarne odluku o prodaji potvrdila je i Hypo banka, Union, Radenska...Time su završene višegodišnje dileme Slovenaca o prodaji najvećeg trgovačkog lanca Todoriću koji je poboljšao svoju ponudu za još deset eura po dionici, što je cijenu cijelog Mercatora podiglo 40 milijuna eura te je tako ukupno dosegla 450 milijuna eura. Cijela priča o akviziciji Agrokora nipošto još nije i ne može biti gotova, proces je to koji može biti završen najranije u jesen. Zapravo, sad Agrokor mora uvjetovati prodavačima najmanje dvije jako bitne stvari: dozvole agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i rješavanje pitanja Mercatorovih dugova.

Tek ako agencije za zaštitu tržišnog natjecanja na Balkanu daju zeleno svjetlo za veliko spajanje, koje će dramatično promijeniti odnose snaga na cijelom nizu tržišta u regiji, Agrokor će uplatiti novac na račune Mercatorovih dioničara. Nadalje, poznato je da je Mercatorov dug pozamašan te trenutačno iznosi oko 1,1 milijardu eura. Stoga je jasno da Ivica Todorić prije transakcije mora uvjetovati rješavanje odnosa Mercatora s kreditorima jer nakon promjene vlasništva vjerovnici u znatnoj mjeri imaju pravo tražiti trenutačnu naplatu. Dakle, tek se mora strukturirati izuzetno složena transakcija. Valja podsjetiti da je Emil Tedeschi kod preuzimanje slovenske Droge imao popriličnih problema s kreditorima; većina ih je bila toliko gladna gotovine da su aktivirali mogućnost trenutačne naplate. Raspoloženje bankara od tada nije se puno promijenilo. Agrokor, koji ima izuzetno visoku cijenu duga, u realizaciju same transakcije, dakle, neće moći ući bez značajne dokapitalizacije u kojoj će, prema dostupnim informacijama, sudjelovati EBRD, Blackstone i One Equity, koji bi tako stekli 30 posto poslovnog imperija Todorićevih.

Tri pitanja i značenja

Ne ulazeći u to što će sve Ivica Todorić dobiti s Mercatorom, a što bi sve mogao riskirati, načelno se može reći da konačni zaokret u toj višegodišnjoj sagi ima tri ključna pitanja s istodobno izuzetnim poslovnim i simboličkim značenjem. Prvo, veličina Agrokorove akvizicije tolika je da predstavlja poslovni događaj epskih razmjera za našu regiju, pa čak cijelu srednju i istočnu Europu.

Bit će stvorena kompanija s više od 7 milijardi kuna ukupnog godišnjeg prihoda i više od 60 tisuća zaposlenih. Bit će to najveća sektorska kompanija u srednjoj i istočnoj Europi te osma najveća ukupno. Drugo, Agrokorova akvizicija predstavljat će pobjedu biznisa i privatne inicijative nad pričama o “strateškim” nacionalnim interesima, nad političkim utjecajima i običnim politikantstvom. Dugogodišnje opiranje slovenske politike i politički kontroliranih dioničara Mercatora prodaji Agrokoru dovelo je Slovence u vrlo neugodnu situaciju da moraju prihvatiti ukupno gledano oko 400 milijuna eura manje vrijednu ponudu nego lani. To sve govori o štetnosti političkih utjecaja na interese onih koje je ta politika štitila.

A da je na kraju presudio biznis, može se iščitati iz podatka da je odluku o prodaji donijelo ukupno 12 kompanija. U njihovim nadzornim odborima i upravama o tome je razgovaralo 130 ljudi. Treće, Agrokorovo preuzimanje Mercatora treba pokazati da će biti stvorena ne samo veća nego i konkurentnija kompanija. Agrokor želi, ali tek mora dokazati da zaista više vrijedi s Mercatorom nego bez njega. Dakle, ovo preuzimanje veliki je test koji bi mogao pokrenuti lanac akvizicija, spajanja ili stvaranja poslovnih saveza. Ovo zadnje pitanje zapravo je pitanje svih pitanja. Ivica Todorić, najveći i dosad najuspješniji hrvatski oduzetnik, nalazi se pred najvećim izazovom: kako od posrnulog Mercatorova poslovanja stvoriti uspješniji zajednički biznis. Hoće li biti teže izliječiti Mercator nego što ga je bilo preuzeti?

>>NLB odlučio Agrokoru prodati svoj udio u Mercatoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije