Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljoprivreda

Prinosi glavnih jesenskih kultura manji za trećinu

kukuruz
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
05.08.2017.
u 15:55

Potrebno je mijenjati tehnologije proizvodnje, sijati ranije sorte, osiguravati usjeve i navodnjavati, upozorava Matija Brlošić

Ekstremno visoke temperature koje su zahvatile Hrvatsku već uništavaju najvažnije jesenske kulture – kukuruz, soju i šećernu repu.

Stručnjaci ističu kako bi, nastave li se visoke temperature i ne bude kiše, prinos kukuruza mogao biti manji i za više od 30 posto. Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri Županijske komore Osijek kaže kako će na pojedinim mikrolokacijama štete biti i veće od onih iz 2012., kada su prinosi bili manji 30-100 posto.

Spasonosna Mjera 5

– Svjedoci smo da su suše postale pravilo zbog čega je potrebno mijenjati tehnologije proizvodnje, sijati ranije sorte, osiguravati usjeve i raditi na navodnjavanju – kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

On i Nad, apeliraju na jedinice lokalne samouprave, da na vrijeme proglase elementarnu nepogodu, jer je to preduvjet da poljoprivrednici mogu aplicirati na Mjeru 5 iz Programa ruralnog razvoja, za koji je natječaj objavljen, a naplatiti se mogu oni koji su imali štetu veću od 30 posto.

Ovakve vremenske prilike koje karakterizira nedovoljna količina oborina u kombinaciji s ekstremno visokim temperaturama nepovoljno djeluju i na rast i razvoj šećerne repe.

– Iako su nedostatak zimske vlage koja je važna za repu, kao i ukupna količina oborina, očekivano trebali već napraviti veću štetu, to se do sada nije dogodilo jer je repa posijana u optimalnom ranom roku čime je uspjela formirati dublji korijen i time mogućnost većeg korištenja vlage – kaže predsjednik Uprave županjske Sladorane Ivo Rešić.

Količina trenutne vlage u tlu i vremenska prognoza nagovještavaju da bi ovaj kolovoz, dakle period formiranja prinosa, mogao izazvati štete i bitno smanjiti očekivani prinos. Količina oborina bila je vrlo različita, a najveći manjak je na istočnom dijelu županjskog područja jer su oborine bile zanemarive pa repa već odbacuje listove.

Čekaju izračun indeksa suše

– Dio proizvođača osigurao je usjeve i od posljedica suše tako da očekujemo izračun indeksa suše kako bi proizvođači mogli naplatiti štetu bude li je – kaže Rešić.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je Zakonom o zaštiti od elementarnih nepogoda propisano da Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda organizira i provodi postupak procjene štete od elementarnih nepogoda.

No, novca u državnom proračun malo je – tek 40 milijuna kuna. 
Kako bi umanjili eventualne štete na poljoprivrednim kulturama, poljoprivrednicima na raspolaganju stoji mogućnost osiguranja usjeva.

U okviru podmjere 17.1. “Osiguranje usjeva, životinja i biljaka” korisnicima se dodjeljuje potpora za sufinanciranje dijela premije osiguranja usjeva, životinja i biljaka. Korisnik mora imati važeću policu osiguranja poljoprivredne proizvodnje u razdoblju za koje podnosi zahtjev. Polica osiguranja pokriva isključivo štete nastale uslijed gubitka poljoprivredne proizvodnje veće od 30 posto prosječne godišnje proizvodnje. Maksimalni intenzitet potpore iznosi 65% plaćene premije osiguranja, a iznos potpore po korisniku u tijeku jedne kalendarske godine je 75.000 eura, kažu u Ministarstvu. Za 2016. godinu prijavilo se 2359 korisnika, uz traženi iznos potpore od 31,4 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije