Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ministar vrdoljak:

\'Počinjemo obnovu 500 zgrada i pokrećemo investicijski ciklus\'

'20.05.2009., Zagreb - Klinicka bolnica Sestra milosrdnica u Vinogradskoj. Klinika za kirurgiju.  Photo: Igor Kralj/24sata'
'Igor Kralj/24sata'
15.05.2012.
u 08:00

Sve će se financirati iz uštede energije. Rata kredita ne može biti veća od ušteda, kazao je ministar graditeljstva

Do kraja ove godine država će pokrenuti energetsku obnovu 500 zgrada u javnom vlasništvu, čime će se pokrenuti investicijski ciklus i uzdrmani građevinski sektor, najavio je jučer u Zagrebu ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak. Obnova zgrada u javnom vlasništvu obuhvatit će sustavnu rekonstrukciju grijanja, stolarije, fasada, vodovodnih i elektro instalacija, postavljanje obnovljivih izvora energije te druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju. Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost Ana Pavičić-Kaselj kazala je da je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu veoma velik jer zgrade sudjeluju s čak 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po kvadratu troši 200 do 250 kilovatsati energije.

– Kao pijani milijarderi trošimo tri do četiri puta više energije nego druge razvijene europske zemlje – upozorio je ministar Vrdoljak.

– Cilj je smanjiti potrošnju energije na 50 do 80 kilovatsati po kvadratu – kazala je Pavičić-Kaselj. Programom će biti obuhvaćene škole, vrtići, bolnice, fakulteti, domovi zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge. Raspisan je i prvi natječaj, i to za vrtić u Bistri, a uslijedit će šest škola u Varaždinu. U Zagrebu su prve na redu Vinogradska i Petrova bolnica. Vrijednost radova na obnovi 500-tinjak zgrada procijenjena je na oko 200 milijuna eura. Po predstavljenom modelu, kreditom HBORA i EBRD-a plaćat će se izvođači radova, a kredit će vraćati vlasnici objekata.

– Sve će se financirati iz uštede energije. Rata kredita ne može biti veća od ostvarenih ušteda – zaključio je Vrdoljak.

Komentara 14

DU
Deleted user
11:01 15.05.2012.

Ministre sve si rekao točno.Samo preduvjet je razbiti bandu koja se u HEP-u tovi desetljaćima.Njima nije u cilju štednja i proizvodnja, jer kako će bez uvoza uzeti postotak. Oštrije po bandi

LA
larala
12:29 15.05.2012.

ovo ce nas stvarno iscupati, pokrecemo investicijski ciklus obnove fasada, samo ne znam dal da se smijem ili placem od muke ...

DU
Deleted user
10:59 15.05.2012.

Ministre sve si rekao točno.Samo preduvjet je razbiti bandu koja u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije