Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plan za podravku

Počinje ozbiljno restrukturiranje, iz Podravke odlazi 600 ljudi

'25.07.2012., Zagreb - Podravka je sazvala konferenciju za medije kako bi objavila rezultate poslovanja. Zvonimir Mrsic, predsjednik Uprave.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
21.12.2012.
u 12:00

Mirovinski fondovi drže gotovo trećinu vlasništva Podravke i traže 20% niže troškove

Poslovni plan Podravkine uprave za 2013. godinu jučer je, u drugome pokušaju, prošao na sjednici Nadzornog odbora kompanije. Iz službenoga priopćenja ne može se iščitati ni osnovni smjer kojim će se koprivnički prehrambeni div iduće godine kretati, no neslužbeno je procurilo da je pred njime ozbiljno restrukturiranje.

Zagrist će kiselu jabuku

Napokon! – uzviknut će analitičari koji u zadnjih deset godina prate Podravku pa znaju da je njezina glavna boljka već godinama niža efikasnost od usporedivih kompanija u prehrambenoj branši te da je tome glavni razlog kupovanje socijalnog mira uoči ovih ili onih izbora, i to zbog duboke inkorporiranosti političkih interesa u kompaniju koja je službeno na popisu tvrtki od posebnoga državnog interesa.

Sudeći prema neslužbenim informacijama, aktualna Podravkina uprava predvođena bivšim koprivničkim gradonačelnikom Zvonimirom Mršićem (SDP) dogodine će morati zagristi kiselu jabuku racionalizacije brojnog stanja u pogonima. Na tome, navodno, inzistiraju obvezni mirovinski fondovi, koji drže oko 30 posto vlasničkog kapitala u Podravki, ali od proljeća ove godine slove kao glavni gazde u koprivničkoj kompaniji. Zbog njihove težnje da se troškovi poslovanja dovedu u korelaciju s uspješnim prehrambenim kompanijama u regiji, upravi je prije nekoliko tjedana poslovni plan vraćen na doradu s jedinim zadatkom – troškove smanjiti između 10 i 20 posto.

Naši izvori kažu da to, pretvoreno u jučer prihvaćene brojke, znači između 600 i 700 radnika manje u pogonima u 2013. godini. Mirovinski fondovi imaju objektivnu snagu diktirati tempo promjena u koprivničkoj kompaniji jer bi trebali odigrati ključnu ulogu u dokapitalizaciji tvrtke, što bi joj osiguralo razvoj i dugoročnu stabilnost. Plan je, navodno, da u Podravku ulože oko 100 milijuna eura te da još toliko ulože strani investicijski fondovi, ali isključivo ciljano, za kupnju manjih prehrambenih i farmaceutskih kompanija u ex-YU regiji te, možda, na kojemu od tržišta istočne i Srednje Europe.

Što se dokapitalizacije tiče, već je poznato da je Mršićeva uprava pregovarala s investicijskim fondom One Equity Partners, ali je dogovor izostao zbog prevelikih zahtjeva toga fonda, nalik na one kakve je potkraj devedesetih imala Europska banka za obnovu i razvoj. No, doznaje se da su u tijeku pregovori s drugim “igračima” iz međunarodnog investicijskog miljea. Dođe li do dokapitalizacije, a horizont očekivanja je prva polovica iduće godine, usporedo s procesom jačanja Podravke, kao donedavno gotovo jedine hrvatske multinacionalke, došlo bi do slabljenja utjecaja države, koja navodno ne bi sudjelovala u dokapitalizaciji. Iz tog procesa Podravka bi izišla s mnogo definiranijim vlasničkim odnosima nego što su oni sada, s mnogo jačom pozicijom na regionalnom tržištu te, nakon ozbiljnog restrukturiranja, i mnogo vrednija na burzi.

Hoće li sljedeći korak biti njezina prodaja jednome vlasniku, u ovome je trenutku preambiciozno kalkulirati. Nadzorni odbor je, prema službenome priopćenju iz Podravke, jučer također prihvatio petogodišnju strategiju koprivničke prehrambeno-farmaceutske grupacije.

Petnaestak meta

Poslovni dnevnik prekjučer je objavio kako je njezin cilj da grupacija 2017. godine dosegne pet milijardi kuna ukupnih prihoda (već godinama se ne miče s oko 3,5 milijardi kuna), da su osnovna poluga razvoja akvizicije te da se analizira petnaestak “meta”, ali su iz tvrtke isti dan to opovrgnuli, tvrdeći da je riječ samo o špekulacijama.

>> Mršić zatvara luksuzne \"Marinčeve dvore\"

Komentara 30

CH
CH2710
12:26 21.12.2012.

. Otpuštanja radnika su uvijek bolna, ali, ČINJENICA je, da u SVIM hrvatskim poduzećima, a pogotovo u državnom aparatu, jednostavno ima PREVIŠE ljudi, koji nemaju dovoljno posla, pa se onda piju kavice - a plaća stiže... za te ispijene kave, a ne za efektivan rad. Kad se broj ljudi svede na pravu razinu, tek onda će oni koji ostanu stvarno zaraditi njihove plaće. S tim će se moći smanjiti troškove, pojeftiniti proizvode, rasti će potrošnja... i na koncu će to dovoditi do otvaranja novih radnih mjesta. Drugog puta jednostavno nema!

DU
Dudek
19:21 21.12.2012.

Mršić je obični politički zastupnik SDP-a.On je zatu poziciju nema stukovnog znanja.Drug Vodnik je smo smetalo u firmi.

LO
lokun
12:13 21.12.2012.

Čovjek završio oDbranu i zaštitu i on će nam urediti Podravku. čovjjek ima iskustva cijeli radni staž proveo je u partiji. Katastrofa. Do devedesete nije se moglo dogoditi da ovi likovi kao on koji s završili oDbranu i zaštitu vode jednu od najvećih tvrtki u državi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije