Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lng terminal

Plinacro i poljski Gaz potpisali deklaraciju o koridoru sjever-jug

'24.08.2012., Varazdin - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic i ministar graditeljstva potpisali su ugovore s ravnateljima 5 srednjih skola i ucenickog doma o adaptaciji Pho
'Marko Jurinec/PIXSELL'
Autor
Marko Biočina
13.09.2012.
u 15:59

Poljski terminal na Baltiku, u blizini Gdanjska, već se gradi, dok je hrvatski u Omišlju na Krku tek u fazi pripreme

Važan korak k realizaciji projekta gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) u Omišlju dogodio se danas potpisivanjem Deklaracije o namjeri suradnje na uspostavi plinsko-transportnog koridora sjever-jug. Riječ je o dokumentu koji su potpisali predsjednici uprava nacionalnih operatera plinskog transportnog sustava Hrvatske i Poljske. Na temelju tog dokumenta hrvatski Plinacro i poljski Gaz System surađivat će kroz razvoj vlastitih projekata gradnje LNG terminala.

>> Hrvatska preuzima projekt gradnje terminala za plin na Krku

Poljski terminal na Baltiku, u blizini Gdanjska, već se gradi, dok je hrvatski u Omišlju na Krku tek u fazi pripreme. Kada budu realizirani na temelju suradnje dvaju kompanija, ti objekti bit će ishodišne točke formiranja koridora Baltik – Jadran, koji će omogućiti stabilnu i sigurnu opskrbu plinom cijele središnje Europe. Riječ je o projektu europske važnosti jer se na taj način smanjuje ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu te omogućava dobava tog strateški važnog energenta iz raznih dijelova svijeta.

Potpisivanju Deklaracije nazočio je i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić koji je tom prilikom naglasio da je ova suradnja još jedan dokaz važnosti projekta LNG terminala na Krku.

Idućih mjeseci trebali bi se definirati konkretni modeli suradnje, ali i budućih djelovanja na uspostavi energetskog koridora. Pri tome bit će nužno u suradnju uključiti i operatere plinskih sustava preostalih država srednje Europe. Da se to dogodi, neslužbeno se doznaje od predstavnika Ministarstva gospodarstva, bit će stvoreni ključni uvjeti za osiguranje tržišta za plin iz hrvatskog terminala, a to je i ključan preduvjet za izradu kvalitetne studije o isplativosti njegove gradnje i početku realizacije cijelog projekta.

Komentara 6

AT
atomised
16:32 13.09.2012.

Ugovor o izgradnji? Ne, nego deklaracija. O čemu? O najmeri. O namjeri izgradnje? Ne. O namjeri suradnje. Hm. To već ima smisla. Je li to sve? Ne nije. Kako kaže članak, "idućih mjeseci" (čitaj: nema konkretnog datuma) doći će do definiranja konkretne suradnje. A u zadnjoj rečenici saznajemo da će i kad dođe do toga, tek biti stvoreni uvjeti da se krene u razmišljanje pokretanja izrade studije o isplativosti. Sve dakle upućuje na to da je naša vlada, s "prvim potpredsjednikom" ostvarila još jedan konkretan rezultat.

TH
than
16:40 13.09.2012.

Kod nas stoji, jer se ne mogu dogovoriti oko imena nove agencije i clanova u njoj koji ce nadgledati rast mahovine po kamenjaru.

Avatar cros
cros
19:06 13.09.2012.

Super, uvalit će svoje tvrtke na poslove, uostalom zato i jeste ministar! Sve je do sada učinio najviše i najbolje za samog sebe što je mogao. Doista nitko više ne bi moga toliko učiniti doborg samom sebi koliko čačić. Ma kako kaže ona čedinica, "naš najbolji ministar"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije