Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prizemljenje

Piloti i stjuardese od utorka u štrajku, avioni neće poletjeti

Croatia Airlines
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
Autori: Sonja Hoffman, Josip Bohutinski
10.05.2013.
u 22:04

Uz pilote i stjuardese, štrajkat će i zemaljsko osoblje, ali samo jedan sat, od 11 do 12 sati

Piloti, stjuardese, stjuardi i zemaljsko osoblje Croatije Airlinesa najavili su upravi jučer da u utorak 14. svibnja počinju štrajk.

Zemaljsko osoblje štrajkat će samo jedan sat, od 11 do 12 sati, a piloti i stjuardese kreću u industrijsku akciju u šest ujutro i štrajkat će do ispunjenja uvjeta. To znači da će većina zrakoplova hrvatskog nacionalnog avioprijevoznika u utorak ostati na zemlji pa tako mnogi putnici neće stići do željenih odredišta.

Ne daju svoja prava

Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu pristali na novi kolektivni ugovor koji im je ponudila uprava, a nakon što je pokušaj mirenja propao, sindikalci su ostvarili pravo na štrajk. Piloti, stjuardese i zemaljsko osoblje, naime, ne pristaju na dodatno rezanje prava koja su imali po starom kolektivnom ugovoru, u prvom redu onih prava koja se tiču slobodnih dana i godišnjih odmora. Croatia Airlines bi se tako u utorak našla u još većim problemima nego što je bila prošli tjedan kad je odjednom na bolovanje otišlo 48 stjuardesa, zbog čega su morali otkazivati neke letove.

A jučer je Radničko vijeće CA odbilo dati suglasnost za 42 otkaza koje uprava CA namjerava dati stjuardesama koje su bile na bolovanju, a za koje smatra da su bile u prikrivenom štrajku. Kako doznajemo, RV će odbijenicu upravi poslati u zakonskom roku, a to je osam dana od dana primitka zahtjeva.

A da uprava namjerava uručiti 42 nezakonita otkaza, čega je i sama svjesna, kao što smo pisali jučer, potvrđuje i nalaz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji je na zahtjev CA kontrolirao bolovanja stjuardesa.

Kako neslužbeno doznajemo u HZZO-u, sva bolovanja stjuardesa bila su opravdana. Jedini problem koji je nađen bio je kod jednog liječnika obiteljske medicine koji je krivo popunio dokumentaciju za bolovanje iako je ono bilo opravdano.

– Iz uprave CA jučer su priopćili da su, s obzirom na rezultate koje je provjerio HZZO, uputili zahtjev Ministarstvu zdravlja, koje nadzire rad HZZO-a, da se očituje o rezultatima provedene kontrole opravdanosti bolovanja za članove kabinskog osoblja.

– Od Ministarstva je također zatražen odgovor na pitanje što se zapravo dogodilo kabinskom osoblju zrakoplova u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja 2013. jer na području grada Zagreba tada nije utvrđena nikakva epidemija, a putnici, kao ni piloti s kojima kabinsko osoblje dijeli radni prostor, nisu prijavili nikakvu bolest – navode u CA i dodaju da su dijagnoze stjuardesa bile glavobolje, zubobolje, ukliještenost u leđima, viroze...

Izgubili bi sporove

U upravi CA priznali su da je kontrola HZZO-a potvrdila da su stjuardese bile bolesne, no ne odustaju od otkaza premda su svjesni da će izgubiti sudske sporove. A to će biti dodatni trošak za ionako loše financijsko stanje državnog avioprijevoznika. U prva tri mjeseca ove godine CA je, naime, imala gubitak od 92,5 milijuna kuna, prihodi su bili 262 milijuna kuna, a rashodi su iznosili 355,5 milijuna kuna.

>>'Nisam ja Kalmeta da mašem čarobnim štapićem pa kažem hura'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije