Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed u EU

Piloti izlaze na ulice zbog radnog vremena

'06.01.2012., Pleso - Putnici u zracnoj luci Zagreb. Ilustracija. Photo: Borna Filic/PIXSELL '
'Borna Filic/PIXSELL'
22.01.2013.
u 10:40

U prosvjedu protiv novog europskog pravilnika o radnom vremenu sudjeluju i hrvatski piloti te kabinsko osoblje

Na ulazu u zagrebački Pleso, ali i u splitski, dubrovački i pulski aerodrom, danas piloti i stjuardese putnicima dijele letke i bedževe kojima žele upozoriti na svoj prosvjed. A prosvjeduju istodobno s kolegama iz ukupno 41 europske zemlje protiv novog prijedloga europskog pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova, najavili su iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ).

– Novi pravilnik koji želi donijeti Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) negativno će utjecati na sigurnost putnika i posada zrakoplova – upozoravaju sindikati. Europski piloti i članovi posade traže od političara da odaberu set pravila koji će jamčiti sigurnost.

U vjerojatno najvećem prosvjedu pilota i posade ikad, prosvjedovat će se na ulicama Reykjavika, Pariza, Amsterdama, Bruxellesa, Luxemburga, Frankfurta, Beča, Varšave, Helsinkija, Madrida, Barcelone, Milana, Rima, Verone, Cagliarija, Sofije i Larnace i Stockholma. U Hrvatskoj i Portugalu odustali su od izlaska na ulice.

– Svjesni smo da je za uspjeh plana restrukturiranja Croatia Airlinesa potreban partnerski odnos s upravom. Nastavak unutarnjeg konflikta, kojem smo svjedočili proteklih godina, siguran je put u propast za obje strane – piše u priopćenju sindikata, u kojem navode i da je akcija legitimna i u Europi uobičajeno izražavanje stava. Zabranjeno im je nošenje bedževa s natpisima “Letite sigurno – umor je opasan” na uniformama pa će njih i letke dijeliti u civilnoj odjeći.

>> Štrajkaši: Ne želimo štetu Croatia Airlinesu nego ga želimo spasiti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije