Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračna luka Zagreb

Peović: Veliki problemi u gradnji novog terminala

Aerodrom
18.03.2010.
u 14:06

Iako je zagrebački aerodrom od MORH-a dobio zemljište za putničku zgradu, iz nepoznata je razloga, tvrdi Peović, ona prebačena na privatno zemljište za koje ZLZ nema novca.

Zračna luka Zagreb ima velike probleme s gradnjom novog terminala – ne samo što je prvonagrađeno idejno rješenje putničke zgrade ispalo dvostruko skuplje nego se i otkrilo da je predviđena lokacija budućeg terminala na privatnom zemljištu! Riječ je o čak 46 hektara i Zračna luka nema između 46 i 50 milijuna eura kojima bi otkupila to zemljište, ustvrdio je danas Tonči Peović, direktor Zračne luke Zagreb. Objasnio je kako mu nije poznato zašto je lokacija novog terminala kada je raspisan natječaj za idejno rješenje pomaknuta nekoliko stotina metara na privatno zemljište iako je Zračna luka od MORH-a dobila lokaciju za gradnju putničke zgrade. On je, podsjetimo, upravljanje zagrebačkim aerodromom preuzeo nakon što je ministar prometa Božidar Kalmeta proljetos smijenio bivšeg direktora Boška Matkovića koji je započeo i vodio projekt novog terminala.

– Zemljište za novi terminal ili će se morati izvlastiti, što je poprilično dug proces, ili će se putnička zgrada relocirati – rekao je Peović. Cijena putničke zgrade mora se svesti u realne gabarite, odnosno na 180 milijuna eura, nastavio je Peović, a Zračna luka čeka Vladino zeleno svjetlo odnosno odluku o načinu financiranja nove putničke zgrade.

– Ponudio sam tzv. model izgradi, upravljaj, vrati, a to znači da bi zainteresirane tvrtke sagradile terminal, njime upravljale određeni broj godina i onda ga vratile vlasnicima, odnosno državi, Gradu Zagrebu te županiji i Velikoj Gorici. Postoji i ideja da Vlada predloži novi terminal kao projekt za kohezijske EU fondove. U toj varijanti 75 posto novca bi bilo nepovratno, a preostalih 25 posto investicije bi podnijeli vlasnici i sama Zračna luka – objasnio je Peović.

Komentara 3

DU
Deleted user
14:25 18.03.2010.

Strašna misterija!? Kako je to bilo uopće moguće... Da se projekt zgrade prebaci na privatno zemljište. Kladim se da je to inside job onih u vrhuški zrakoplovne luke i da je u igri neki % na cijenu tog zemljišta koji pripada prebacivačima ili nazovite ih kako vam već drago. Ove izjave za javnost su u onom stilu: Učinija san fintu!

OB
-obrisani-
21:52 18.03.2010.

Nije vrag da za Radićev projekt nema novca? Sad ćemo pronaći negdje. Uzet ćemo onim traktorašima zapuštenim. :P

SL
SlaveECape
08:13 19.03.2010.

Pravi, kvalitetan novinar bi sa samo tri klika miša doznao tko je vlasnik dotičnog privatnog zemljišta i tada bi ovaj cijeli članak dobio na težini i na smislu... Ovako je ovo samo još jedan tekst koji je tu samo daa popuni propisane gabarite stranice......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije