Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Todorićeve kompanije

Osam glavnih tvrtki ostvaruje više od 75% Agrokorova prihoda

\'obzor zagreb, agrokor , 17.10.2007. ivica todoric snimio Patrik Macek\'
Patrik Macek/PIXSELL
15.06.2013.
u 18:35

Nestala je Iluzija da će Slovenija biti investicijski most za jugoistočnu Europu

Uspije li koncern Agrokor kupiti Mercator, bit će to znak da je Hrvatska postala odskočna daska za prodor međunarodnog kapitala na ostale države u regiji, unatoč početnoj prednosti Slovenije koja je članica EU još od 2004. Iluzija da će Slovenija biti investicijski most prema državama jugoistočne Europe definitivno je izblijedjela, pisao je ovih dana slovenski Dnevnik, drugi najutjecajniji dnevni list u Deželi, podsjećajući kako su slovenske tvrtke imale priliku i početnu prednost. No kako su slovenski političari na vlasti to očito zaboravili, hrvatski kapital, tvrde, sada osvaja Sloveniju.

Od Triglava do Vardara

Počelo je s Atlanticovim preuzimanjem Droga Kolinske, nastavilo se s Croatia osiguranjem i hrvatskim mirovinskim fondovima koji kupuju dionice najvećih slovenskih osiguravajućih tvrtki, a konačno bi se posrećilo i Agrokoru kako bi se što bolje suprotstavio jakoj europskoj konkurenciji. Zajednička kompanija Agrokora i Mercatora poslovat će od Slovenije, Hrvatske, Mađarske, BiH do Crne Gore, Srbije i Makedonije, s time da je Mercator donedavno poslovao i u Albaniji, odakle se već povukao zbog neisplativosti poslovanja, a u tijeku je i povlačenje iz Bugarske. Agrokor je pak ovih dana objavio i strateško povezivanje Tiska i Adrisovih iNovina, čime Ivica Todorić očito nastavlja s okrupnjavanjem vlasništva i istiskivanjem malih dioničara. Nova prodajna mreža koja bi nastala spajanjem Tiska i iNovina od čak 1650 kioska vlasnicima će, hvalili su se, donijeti uštede od 12 do 25 milijuna kuna godišnje optimiziranjem prodajne mreže, nabave i administracije. No čeka se zadnja riječ AZTN-a, dok je Todorić podebljavanjem ponude od 120 eura po dionici – za još 40 milijuna eura – ovih dana najbolje pokazao koliko mu je stalo do Mercatora.

Teško je izbrojati sve Agrokorove kompanije u RH i regiji pridružene proteklih godina poput Sarajevskog kiseljaka, Dijamanta, Frikoma, Ideje, Fonyodija... No činjenica je da osam glavnih tvrtki u sastavu koncerna, izlistanih na Zagrebačkoj burzi, ostvaruju više od 75% ukupnih prihoda grupacije. Lani su, naime, ostvarile prihod od oko 23 milijarde kuna, što je gotovo na istoj razini u odnosu na godinu prije. U prvom tromjesečju 2013. Agrokorove su perjanice pak ostvarile prihod od gotovo 5 milijardi kuna.

Konzum je u prvom tromjesečju povećao ukupni prihod 1,6%, na 2,9 milijardi kuna, a neto dobit čak 238,9%, na nešto više od 6,8 milijuna kuna. Ledo grupa (u kojoj su i Frikom, Ledo Čitluk te još šest tvrtki u regiji) u prvom je tromjesečju 2013. ostvarila 340,7 milijuna kuna prihoda, što je rast od 38,4% u odnosu na isto tromjesečje lani. Dobit je rasla 35,8 i iznosila je 5,43 mil. kuna. Jamnica je ostvarila rast prihoda od 7,64%, na 260 mil. kuna (u što se ubraja još pet tvrtki u regiji)...

Rast i 11 posto

Nakon jučerašnjih neslužbenih objava da je NLB prodala svoje udjele u Mercatoru, dionice pojednih tvrtki iz sastava Agrokora zabilježile su znatni rast cijena. Cijena dionice Belja rasla je 10,62% i imala je promet od 1,4 mil. kn. Dionica Vupika rasla je 4,84%, uz promet od 1,1 mil. kn, a rasle su i dionice Zvijezde za 11,11%, Konzuma za 2,14% te Leda za 0,54%.

>>Todorić preuzeo Mercator! Rađa se megatvrtka sa 60.000 zaposlenih

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije