Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJSKI SLOM

Optima Telekomu blokiran račun, ne može isplatiti vjerovnike

matija martić,portal
Davor Puklavec/PIXSELL
12.02.2013.
u 09:08

Do kraja 2012. godine planirali su imati 457.000 korisnika i milijardu kuna dobiti

O problemima Optima Telekoma već se neko vrijeme govori u kuloarima, a potvrda o nelikvidnosti kompanije stigla je iz uprave koja najavljuje da je predala zahtjev za predstečajnu nagodbu. Ne mogu isplatiti kamatu za korporativnu obveznicu i to ih je natjeralo da podvuku crtu i zatraže proces nagodbe s vjerovnicima. Riječ je o 22,8 milijuna kuna koje su morali na račune svojih vjerovnika poslati do početka veljače. Tijekom ponedjeljka javnost su putem Zagrebačke burze izvijestili da im je račun u blokadi.

Ne mogu o detaljima

Optima Telekom, podsjetimo, izdao je korporativnu obveznicu na iznos od 250 milijuna kuna još 2007. uz 9,15 posto kamate koja je fiksna do godine dospijeća – 2014. Sredstva koja su tada prikupljena iskorištena su za refinanciranje kreditnih obveza.

U prospektu obveznice ulagačima su obećavali da će do kraja 2012. imati 457.000 korisnika i prihode veće od milijardu kuna, uz neto dobit od 56 milijuna kuna. Optimističan plan nije se ostvario. Prema devetomjesečnom izvješću, konsolidirana dobit prije oporezivanja bila je negativna, pa je tvrtka zabilježila minus od 28,7 milijuna kuna. Također, prihodi su daleko od najavljenih, iako su se povećali za 21 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije. Tako je ostvareno 448 milijuna kuna konsolidiranih prihoda na temelju 243.000 govornih kanala. S obzirom na to da je jučer predan zahtjev za predstečajnu nagodbu, nema nikakvih podataka o iznosu nagodbe ni o tijeku postupka. Vlasnik Optime, Matija Martić izjavio je za Večernji list da ne može govoriti o detaljima dok Financijska agencija ne objavi uvjete predstečajnog postupka.

Teško će se izvući

– Sve je u procesu i ne mogu govoriti o detaljima. Nakon pokretanja nagodbe počet će pregovori s vjerovnicima – kaže Martić.

Još prije nekoliko dana, točnije 31. siječnja, tvrtka je vjerovala da će prikupiti potreban novac za namirenje obveza prema investitorima, pa je tako najavila na Zagrebačkoj burzi da će isplatiti novac u roku od sedam dana. U ponedjeljak je postalo jasno da je tvrtka u kolapsu i da će se iz tih problema jako teško izvući.

>> Optima Telekom isplatio kamate na korporativne obveznice

Komentara 14

HA
haski
22:24 12.02.2013.

pozdrav, ja sam u 12 mjesecu 2011 podnio zahtijev o prelasku s t-com-a na optimu, nakon 10 dana me zovu iz optime da im t-com nije dozvolio prelazak, zovem t-com a oni kažu da ne znaju ništa o tome. Inače svaki drugi dan su me zvali da imaju koje kakve opcije plus pokloni. Nakon dva mjeseca su to dopustili, i najbitnije što su mi se računi prepolovili, dakle samo strpljene, pozdrav

ML
Mlatimudan
09:55 12.02.2013.

Šteta što je Optima u problemima. Najbolje bi bilo da se povežu s H1 i Metronetom. Tko će trpjet više ove gulikože iz HT-a?

JA
japa
10:59 12.02.2013.

Zvali su korisnike i nudili im besplatne telefone tvrdeći da su to pokloni i da korisnici nemaju nikakve obaveze da bi za neko vrijem na adresu stigao novi ugovor na 24 mjeseca. Svatko tko je rekao da hoće novi telefon produžio je ne znajući to ugovor. I ovi sebe smatraju serioznom firmom. Ma nek propadnu.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije