Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne vide perspektivu

OMV napušta Hrvatsku jer se boji krize

\'omv_nnn_bih_281209\'
VL
06.12.2011.
u 11:41

Nagađa se da bi kupac 63 benzinske postaje mogao biti Konzum ili Ina.

OMV prodaje sve svoje benzinske postaje i izlazi iz Hrvatske! Drugi najveći igrač na hrvatskom tržištu naftnih derivata ovdje više ne vidi perspektivu, izvijestili su u utorak iz te austrijske kompanije.

– U skladu s OMV-ovom strategijom, razmatramo prodaju maloprodajnog i komercijalnog poslovanja u Hrvatskoj i BiH, što bi uključivalo potpuno povlačenje s oba tržišta – izvijestili su iz OMV-a.

Povlače se s bankama

OMV Hrvatska d.o.o. zapošljava 70 osoba u svom zagrebačkom sjedištu, a ima 63 benzinske postaje i trenutačno zauzima 13 posto tržišnog udjela.

Nagađa se da se OMV povlači s hrvatskog tržišta nakon što su austrijske banke objavile da intenzivno razmatraju povlačenje iz zemalja istočne i srednje Europe. Podsjetimo, izvršni direktor austrijskog Raiffeisen Bank Internationala, banke koja prati OMV u Hrvatskoj, izjavio je nedavno da ”intenzivno razmišljaju o povlačenju s pojedinih tržišta u istočnoj i srednjoj Europi zbog bojazni da se kriza u eurozoni prelijeva i na tu regiju”.

– To je strategija OMV-a da se povuku iz maloprodajnog biznisa. Za tako veliku kompaniju maloprodaja je postala premalo – kazao je Marijan Kostrenčić, lobist OMV-a.

Kostrenčić ističe da bi se lako moglo dogoditi da OMV svoje benzinske postaje proda nekom trgovačkom lancu. Već su prije iz Agrokora, odnosno Konzuma, kazali da razmišljaju o ulasku u naftni biznis.

– Zašto ne i Konzum. Prvu benzinsku postaju OMV je upravo i otvorio na parkiralištu Konzuma na Vukovarskoj aveniji u Zagrebu. Tada je bilo ideja o nekim zajedničkim projektima – kazao je Kostrenčić.

U Agrokoru demantiraju da planiraju preuzeti OMV-ove benzinske postaje.

– Agrokor nije zainteresiran za preuzimanje OMV-ovih benzinskih postaja. Nije riječ o našem strateškom biznis – kazali su u Agrokoru.

Strategija razvoja

Razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama počet će u sljedećih nekoliko mjeseci, izvijestili su iz OMV-a.

– Sve će se znati na proljeće, a ne bi me čudilo da se pojavi neki trgovački lanac – kazao je Kostrenčić.

I Ina bi mogla biti ozbiljno zainteresirana, osobito nakon što je prije pet dana obznanila svoju strategiju po kojoj do 2015. kani uložiti 20 milijardi kuna te preuzeti 75 posto tržišnog udjela, što je udio koji bi gotovo postigla s OMV-om.

– Savjetovat ću upravu da pregovaraju o kupnji – kazao je Davor Štern, šef Nadzornog odbora Ine, koji procjenjuje da 63 postaje OMV-a vrijede 100-tinjak milijuna eura.

– Nemamo komentara, sve smo kazali u svojoj strategiji – poručili su iz Ine.

Komentara 2

MO
mojzagi
15:10 06.12.2011.

to mi je bila najdraza benzinska uvijek kvaliteta, ambijent ustvari kako mora biti, dok na INI-nim benzinskim slab benzin, ambijent ko u skladistu sve natrpano bez reda i da ne pricam o kvaliteti benzina i posluge, kao za Juge.

Avatar hucika
hucika
17:39 06.12.2011.

šteta..vjerovatno bu sve kupio lukoil

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije