Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišna utakmica

Olgica Spevec: Kriza ne može biti ispričnica za neprovođenje zakona

olgica spevec
Žarko Bašić/Pixsell
07.11.2012.
u 21:00

Istaknuto je da je Hrvatska zbog pristupanja Europskoj uniji napredovala u otvorenoj tržišnoj utakmici

Karteli su najveće zlo na tržištu i tu nema ustupaka ni za koga, kazala je predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec na konferenciji o tržišnom natjecanju Američke gospodarske komore. Podsjetila je kako je AZTN imao puno prigovora zbog nedavne odluke o sankcioniranju kartela 15-ak osječkih pekara koji su dogovarali cijene, kako nisu veliki da bi narušili tržišno natjecanje. No, oštećeni su potrošači, ustvrdila je, ističući kako kriza kao fenomen današnjice ne daje ispričnicu da se ne provode propisi i zakoni.

Domaći i strani gospodarstvenici, uz koje su na konferenciji sudjelovali i vodeći ljudi agencija za tržišno natjecanje iz Rumunjske, Mađarske i Češke, složili su se da je RH zbog pristupanja EU napredovala po pitanju otvorene tržišne utakmice.

Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, kazala je da su oni zbog konkurencije brži, bolji i više su investirali i ponosni su na razinu koju su dostigli. No, u kontekstu tržišta EU i oni su mali te njihova uloga mora biti što aktivnija. JTI Adriatic prije dvije i pol godine ponovno se vratio na hrvatsko tržište, no dramatično je vidjeti kako većina trgovina izgleda kao u doba komunizma i potrošači još nemaju pravo izbora, kazao je potpredsjednik Japan Tobaccoa Adratica Christian Cring. Istaknuo je kako TDR-u moraju čestitati na razvoju dok njih nije bilo, no imaju pravo na mogućnost jednake tržišne utakmice za sve na dobrobit potrošača.

>>UBS i Credit Suisse pod istragom zbog stvaranja kartela

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije