Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prelazimo na diode

Odzvonilo žaruljama, EU zabranjuje i one od 25 vati

'zarulja svjetlo'
Arhiva VL
31.08.2012.
u 13:55

U SAD-u, Australiji, Brazilu, Filipinima, Kini i Indiji zabrana žarulja je već na snazi ili je planirana

Od prvog rujna ove godine u Europskoj uniji ne smiju se proizvoditi nikakve žarulje, ni one od 25 vati, prenosi Deutsche Welle. Trgovine će smjeti rasprodati postojeće zalihe, a za osvjetljavanje se preporučuju svjetlosne diode – LED.

Zabranom žarulja Europska unija želi smanjiti potrošnju električne energije za jedan posto. To na razini Unije odgovara količini koju proizvede deset elektrana na ugljen. U SAD-u, Australiji, Brazilu, Filipinima, Kini i Indiji zabrana žarulja već je na snazi ili je planirana.

Samo pet posto utrošene električne energije žarulja pretvara u svjetlo. Zato su još 2009. zabranjene one snažnije od 75 vati, zatim one od 60 i 40 vati.

Stručnjaci u Njemačkoj testirali su halogene lampe, takozvane štedne svjetiljke s plinom i svjetlosne diode, a najbolje ocjene dobile su svjetlosne diode.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ključne riječi

Komentara 51

DU
Deleted user
14:28 31.08.2012.

sad ce ljudi razmisljati koliko mu soba treba... LED sijalice su skupe i ostace... manje prostorija koje su vece su alternativa, cak i za grijanje povoljnije...

BO
bomba
14:32 31.08.2012.

Kako masovno uvoditi skuplju tehnologiju u domove? Zabraniti upotrebu jeftinijih proizvoda. Svijet je došao do svog maximuma u nekim stvarima industrije. Dok nije bilo auta na cesti cvjetala je autoindustrija i kad se narod namirio i tržište zasitilo uveli suu poreze na stara auta i izmišljaju svake dvije godine kao nešto novo i ekološki tako da opet uvode poreze za ona auta koja su nešto prije vrijedila kao vrhunac tehnologije a samim tim i čuva prirodu kako kažu. Današnja vozila kroz koju godinu će biti ekološki neprihvatljiva i na njih će uvesti dodatna davanja i zabrane samo da te natjeraju da kupiš novo auto i tako održiš proizvodnju a i dodatno se zadužiš kod banke uz povoljnu kamatu od 3,99%. Svi zarađuju novim zakonima samo građani gube jer se uvijek iznova moraju zadužiti kako bi ispoštovali zakone i norme koje namiče politika i industrija.

OB
-obrisani-
14:12 31.08.2012.

Odzvonilo je žaruljama ali zato se nude otrovne sijalice koje su štedljive. Ne smeju se nikako razbiti .. Ako se kojim slučajem razbiju u sobi pod hitno otvoriti prozo stavi masku na lice i sa rukavicama na rukama pokupiti polomljenuenu sijalicu Sijalice sa diodama su papreno skupe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije