Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom neplatišama

Odsad samo uz račun: dolaze fiskalne blagajne!

račun
Thinkstock
02.08.2012.
u 10:49

U proceduru je pušten Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne. Vlada želi dokinuti prodaju na crno

 

Ukinut će se prodaja na crno, ili barem tako poručuje ministar financija Slavko Linić koji je u proceduru pustio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne, koje će zauvijek onemogućiti zamračivanje računa. Svaki će ugostitelj, trgovac, zubar ili liječnik račune izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja, koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Svaki dan morat će podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.
Građanin inspektor
A kako spriječiti poslovanje bez računa? Linić pri tome ozbiljno računa na građane, koji, kako stoji u obrazloženju zakona, moraju biti svjesni da ih svatko tko ne prijavi porez višestruko potkrada. Građanin-inspektor prvo mora zatražiti račun u svakoj prilici, jer ako ga se uhvati bez računa može platiti kaznu do 2000 kuna, a potom mora provjeravati jesu li računi prijavljeni Poreznoj upravi. Za tu će namjenu PU otvoriti web servis i sms centar, od kojih će se dobiti odgovor o ispravnosti računa. “Poštovani, ovdje vaša Porezna uprava. Račun je prijavljen, možete slobodno nastaviti piti kavu”, možda će pisati u jednom od tih sms-ova. Kako će zaista glasiti, definirat će se pravilnikom.
Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

 

Ukinut će se prodaja na crno ili barem tako poručuje ministar financija Slavko Linić koji je u proceduru pustio Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, kojim se uvode takozvane fiskalne blagajne, koje će zauvijek onemogućiti zamračivanje računa. Svaki će ugostitelj, trgovac, zubar ili liječnik račune izdavati uz pomoć elektroničkog uređaja koji će automatski proslijediti podatke Poreznoj upravi. Svaki dan morat će podnositi i dnevne izvještaje poreznicima.

Građanin inspektor

A kako spriječiti poslovanje bez računa? Linić pri tome ozbiljno računa na građane, koji, kako stoji u obrazloženju zakona, moraju biti svjesni da ih svatko tko ne prijavi porez višestruko potkrada. Građanin-inspektor prvo mora zatražiti račun u svakoj prilici jer, ako ga se uhvati bez računa, može platiti kaznu do 2000 kuna, a potom mora provjeravati jesu li računi prijavljeni Poreznoj upravi. Za tu će namjenu PU otvoriti web-servis i SMS-centar, od kojih će se dobiti odgovor o ispravnosti računa. “Poštovani, ovdje vaša Porezna uprava. Račun je prijavljen, možete slobodno nastaviti piti kavu”, možda će pisati u jednom od tih SMS-ova. Kako će zaista glasiti, definirat će se pravilnikom.

Ostatak članka pročitajte na Pametnoj kuni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije