Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
European Coastal

Od idućeg ljeta kopno će s otocima biti povezano hidroavionima

hidrozrakoplov
Arhiv VL
01.07.2010.
u 13:00

U prvoj fazi projekta vrijednog 33 mil. eura zaposlit će 125 hrvatskih radnika, a usluga će se nuditi na deset odredišta.

Višesatno putovanje s kopna na otoke moglo bi uskoro postati prošlost. Njemačka tvrtka European Coastal Airlines započela je naime prvi projekt u Europi koji bi hidroavionima trebao povezivati hrvatsko kopno s otocima, i to od Dubrovnika do Pule.

Središnji ponton u Splitu

– Projekt je vrijedan 33 milijuna eura, a trebao bi se početi ostvarivati čim završe pregovori o zatvaranju izvora financiranja s jednom njemačkom bankom i dogovorom o koncesiji s hrvatskom Vladom – kaže za Večernji list generalni direktor ECA Klaus Dieter Martin.

Dodaje kako je riječ o zajedničkome ulaganju u kojem su im partneri tvrtka Röder Präzision iz Frankfurta i Aqua-Project-Group iz Berlina koje će sudjelovati u gradnji luksuznih pontona s brojnim sadržajima i središnjeg centra u Splitu te imaju iskustva s velikim brojem zrakoplovnih projekata u Njemačkoj.

– Svi će pontoni biti izgrađeni u Hrvatskoj i ovaj bi projekt mogao donijeti veliku korist ne samo za hrvatski turizam nego i za gospodarstvo općenito – kaže Martin.

Veliku potporu lokalne samouprave imaju, a ističe kako im je sada potreban i pristanak Vlade od koje se nada da će im omogućiti izgradnju središta u dijelu zrakoplovne baze Divulje kraj Splita koji im je ključan za cijeli projekt.

– U prvoj fazi projekta planiramo zaposliti 125 hrvatskih radnika, a počet ćemo s uslugom na deset odredišta: Splitom, Dubrovnikom, Hvarom i Korčulom na jugu, te Pulom, Rijekom, Zadrom, Malim Lošinjom i Rabom na sjeveru jadranske obale, te izravnom vezom Zagreba s otocima – kaže Martin.

Na početku će flota imati šest hidroaviona DHC 6-300, a početak operativnog djelovanja očekuje se u svibnju 2011. godine.

Martin ističe kako bi ovaj projekt mogao imati mnogo širu vrijednost za Hrvatsku osim turističke, jer već sad postoji interes njemačkog ADAC-a za suradnju, dva talijanska turoperatora zainteresirana su za dovođenje više od 145 tisuća talijanskih turista na hrvatsku obalu, a poslovni ljudi iz primjerice Italije kojima je trenutačno lakše doći do Egipta nego do Zadra, koristili bi se tom infrastrukturom za svoje potrebe. Hrvatska time također dobiva infrastrukturu i prijevozna sredstva za moguće unesrećene na otocima koji se za samo nekoliko minuta mogu prebaciti hidroavionima do najbliže bolnice.

Otvaranje radnih mjesta

– Dugoročno ovaj projekt nudi stvaranje i otvaranje novih radnih mjesta na hrvatskim otocima, a zrakoplovne veze neće biti plus samo turistima nego i lokalnom stanovništvu koje će, ako dobije određene Vladine subvencije, od Splita do Hvara ili Korčule putovati za 15 do 18 eura – zaključuje Klaus Dieter Martin.

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar pinko_palinko
pinko_palinko
13:37 01.07.2010.

a ko ce pilotirati tim avionima? njemci ili dalmatinci

OB
-obrisani-
14:17 01.07.2010.

To je u redu i dobra je ideja !

ET
eticus
18:32 01.07.2010.

Da, dobra ideja. Samo istu ili vrlo sličnu ideju imala je i grupa Hrvata prije desetak godina, ali se njih u njenoj realizaciji spriječilo. No, kad su stranci u pitanju tada je to dobro, a kada Hrvati onda je loše. Bilo je i pokušaja otvaranja velikih privatnih avio kompanija (Anić, grupa kanadskih Hrvata), ali ih je u tome onemogućila Hrvatska Vlada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije