Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GSV

Od 50 do 100 tvrtki generatori neplatiša prema radnicima i državi

gsv
Arhiv VL
21.04.2011.
u 21:21

Uskoro uvid tvrtki koji ne isplaćuju plaću, onemogućavanje osnivanje novih tvrtki ako poslodavac nije podmirio sve obveze, a višemjesečnih blokada više neće biti

Problem prisutan 20 godina u zemlji vezan za neisplatu plaća radnicima i plaćanje obveza prema državi predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca pokušavaju ubrzano riješiti, u mjesec dana održali su dva sastanka na tu temu, a nakon današnjeg četvorosatnog razgovora zaključeno je da je najveći izvor tog problema 50 do 100 tvrtki u zemlji u kojima je zaposleno osam do 15 tisuća radnika te da se za njih treba pronaći rješenje kroz restrukturiranje, stečaj ili likvidaciju.

GSV će u roku od sedam dana osnovati posebu stručnu radnu skupinu koja bi trebala izraditi modalitete financiranja onih koji ne primaju plaću. Naime, na prošloj sjednici jedna od ideja pojedinih sindikalaca bilo je osnivanje jamstvenog fonda u tu svrhu, od čega se, potvrdio je i danas predstavnik sindikata Mladen Novosel ne odustaje.

No, nakon tog prijedloga prije oko mjesec dana, izvor u Vladi potvrdio nam je da takva mogućnost ne dolazi u obzir 'jer za takvo što nema novaca, a to bi ujedno značilo i povratak u socijalizam.Nije isključeno i osnivanje Radničke komore, koju primjerice ima Austrija. Porezna uprava, Fina i Regos će uz banke, prema prijedlogu, morat osigurati tehničke pretpostavke za brzu razmjenu podataka iz kojih bi se vidjelo tko neredovito isplaćuje plaću te potom poduzele mjere prisilne naplate.

Zaključak je da tvrtke više neće moći biti mjesecima u blokadi, nego će morat u stečaj. Iste će institucije, porezna uprava, Regos i Fina, učiniti tehničke pretpostavke kako bi radnici dobili uvid u stanje uplata u I stup, a ne samo II stup mirovinskog osiguranja. GSV predlaže i osnivanje call centra u Poreznoj upravi gdje će radnici moći prijaviti neregulirasnot pri isplati plaća. Ministarstvo pravosuđa pripremit će pak odgovorajuće zakone i propise najkasnije do kraja ljetnog zasjedanja Sabora kojim bi se poduzetnicima s nepodmirenim dugovanjima prema radnicima onemogućilo osnivanje novih tvrtki.

GSV je na današnjoj sjednici dao I svoje mišljenje vezano za nedavno donesen Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga kojim se omogućava poduzetnicima koji zbog krize nisu uspjeli plaćati obveze prema državi mogu ih reprogramirati. Tako GSV smatra da bi poduzetnici trebali u roku 90 dana izvršiti kvalitetnije restrukturiranje obveza prema državi I obavljati isplatu plaća I uplatu poreza i doprinosa, te da državne institucije nakon tog roka provesti sankcioniranje poslodavaca koji neredovito plaćaju poreze i doprinose, odnosno onih koji isplaćuju samo neto plaću.Sve mjere trebale bi se obaviti do 1. rujna, a ako se analizom utvrdi da nisu dali željene rezultate predložit će se daljnje unapređenje.

Komentara 13

OB
-obrisani-
22:52 21.04.2011.

Upravo SUDOVI. Od 2004. pokušavam naplatiti cca 1 milion kuna za izvedene radove. Ovrha, pa ništa, pa kaznena prijava koja se nije pomakla radi utjecaja politike. Drugi slučaj več 5 godina na Trg. sudu, pa 2 god na VTS. Pomaka nema. Od suda nemožeš saznati kada bi moglo biti rješeno niti koji sudac vodi predmet. Sada je po izračunu s kamatama iznos oko 3 mil, a nada mnom provode ovrhe za parking, režije, telefoniju - sve u nekoliko stotina kuna. Smješna smo država, a tko mi je kriv? Nisam radio da odem u vojnu mirovinu - (dragovoljac DR), već sam otvorio obrt, jer pitao sam se što će Hrvatskoj toliko penzića. Rekli bi naši zagorci; iskali ste, evo vam ga na.

Avatar @veNLO
@veNLO
23:24 21.04.2011.

Strane banke su lani zaradilie oko 4,5 milijardi kuna. Taj novac je isisan iz gospodarstva. Rohatinski im je uredno zamijenio te kune za eure, povukao toliko kuna iz opticaja. Jbg, nema kuna. Kako do kuna? Kune se tiskaju jedino dokk ljudi/poduzeća dižu kredite. Kako je malo takvih, nema ni kuna,hehe. Rezultat - kad nema kuna, ima neplaćanja. Pa se kune ilegalno tiskaju rastom sume nepodmirenih računa. Pritajena bomba. Jer nemamo HNB. Jer nemamo valutu.Nemamo svoj novac.

OB
-obrisani-
21:58 21.04.2011.

Sve je ovo bajno ali tu se postavlja jedno pitanje ---Prvo bi trebali da če sudovi bit učinkoviti i brzo rješavati pitanje radnika koji prijavljuju poslodavca za ovakvo djelo i ako radnik prijavi poslodavca dobije otkaz pa se poslje o svoj trošak mora natezati po sudovima,tako da ispada da je najbolje da zaboravi tog poslodavca i podigne radnu knjižicu i potraži poštenijeg poslodavca---ove stvari bi trebale rješavati porezne uprave i banke koje vide stvarno stanje svakog gospodarstvenika ! Da je državi u interesu ovaj problem bi se riješio u 3-4 dana ! Kako to da poslodavci imaju novce za jahte,vile i apartmane a ne za plače radnika ,.U ovoj državi samo treba ubrzati rad sudova i da ako treba da sudovi rade i u 2 smjene pa če se i problem brže otklonit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije