Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rat sendvičima

Od 17 sporova Croatia Airlines dobio 3, a Zračna luka Zagreb 1

'CA-sendvic_PXL_unu_220711'
''
26.07.2011.
u 09:00

ZLZ Ugostiteljstvo je 2007. godine povisilo cijene usluga cateringa sa 1,3 milijuna kuna na 21 milijun kuna, što je Croatia Airlines odbio plaćati

U sporu Croatia Airlinesa i Zračne luke Ugostiteljstvo, tvrtke kćeri Zračne luke Zagreb, zbog cijena usluga cateringa, trenutačno vodi, nogometnim rječnikom rečeno, hrvatska nacionalna aviokompanija rezultatom tri naprema jedan.

Novi cjenik

Naime, od ukupno 17 sudskih sporova koje vode te dvije tvrtke, vrijednih oko 47 milijuna kuna, Croatia Airlines ih je dobio tri, a ZLZ Ugostiteljstvo jedan. No nijedna sudska presuda nije postala pravomoćna, u svim slučajevima je gubitnička strana uložila žalbu.

Croatia Airlines je od 2007. godine odbio plaćati usluge handlinga cateringa prema novim cijenama koje je odredio ZLZ Ugostiteljstvo i nastavio te usluge plaćati po cjeniku iz 1999. godine.

U CA-u su tada odbili novi cjenik i novi ugovor te su nastavili plaćati te usluge po starim cijenama. No iz ZLZ Ugostiteljstva su im redovito stizali računi po novim cijenama.

Cijena usluga catering handlinga je tada narasla sa 1,3 milijuna kuna na oko 21 milijun kuna godišnje.

Kako CA nije ni dalje nije plaćao usluge cateringa po novim cijenama, ZLZ Ugostiteljstvo je dug počeo utuživati kako bi koji račun dolazio na naplatu.

Stoga nije riječ o jednom sporu, nego o više njih. Prvu je tužbu dobilo ZLZ Ugostiteljstvo, a CA je uložio žalbu.

No CA je trenutačno tu "utakmicu" preokrenuo u svoju korist pa je u posljednja tri riješena spora odnio pobjedu. No sve su to nepravomoćne presude, na koje je ZLZ Ugostiteljstvo uložilo žalbe.

U međuvremenu je i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potkraj 2008. godine na pritužbu CA donijela rješenje da je ZLZ Ugostiteljstvo zlorabilo vladajući položaj primjenom cjenika kojim nameće nepravedne cijene, da je cjenik nezakonit i nalaže Zračnoj luci Zagreb Ugostiteljstvo da napravi novi cjenik.

ZLZ Ugostiteljstvo je u međuvremenu snizilo cijene svojih usluga, no one su i dalje više od onih iz 1999. godine.

Propalo mirenje

Pokušaji mirenja dviju tvrtki u sporu nije uspio jer Croatia Airlines ne pristaje platiti ni račune iz 2007., 2008. i 2009. godine po novim, sniženim cijenama. U ZLZ Ugostiteljstvu su nam kazali da imaju stav da sudske presude ne treba komentirati, nego svoje ponašanje ili poslovanje prilagoditi izrečenom pravorijeku.

– U ovom trenutku nije donesena nijedna pravomoćna presuda u sporovima s CTN-om.

Sve sporove nastojimo riješiti u najboljem poslovnom interesu vodeći računa o zajedničkoj budućnosti – kazao nam je Mario Gruja, direktor ZLZ Ugostiteljstva.

U Croatia Airlinesa su presude u svoju korist komentirali da su one očekivane, osobito zato što je u skladu s odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja o tome da je ZL Zagreb zlorabio monopolistički položaj.

Komentara 5

MI
misuratakid
10:04 26.07.2011.

Zračna Luka Zagreb - Catering ponaša se krajnje neodgovorno. Trebalo bi im biti dobro poznato da je većina zrakoplovnih tvrtki već bitno smanjila ili potpuno obustavila posluživanje obroka na europskim letovima. Meni je osobno jako drago što Croatia nije među njima i želio bi ih podržati da nastave lijepi običaj koji značajno doprinosi kvaliteti ukupne usluge i iskustvu leta iz perspektive putnika. S druge strane ne želim ni da Croatia pristane na ovakav oblik bezočne ucjene, koji bi se morao preliti i u cijene zrakoplovnih karata. U tom slučaju svakako bi rađe pristao na obustavu Cateringa i u Croatijinim letovima, ako već nebi bilo moguće pronaći drugog dobavitelja catering usluga po razumnim cijenama izvan Zračne Luke Zagreb. Možda da se i Croatia kao i američka tvrtka US Airways na domaćim letovima u SAD-eu okrene McDonald\'s-u koji za njih pripravlja posebne AirMac menije? Možda bi bio dobar štos, u svakom bi slučaju bilo jeftinije (možda i za Croatiju besplatno obzirom na marketinšku vrijednost za McDonald\'s), i dala bi se elegantna \"noga u tur\" još jednom monopolističkom ucjenjivaču.

OR
ordinaryhandsome
10:27 26.07.2011.

McDonalds u avionu CA.. Bože.. Kako originalno za izrigat se odmah. K tome još od Gavrilovića sigurno nebuš klopu dobil džabe bez brige haha ;P Nego, ironičan je članak. Firme kćeri su u pitanju, naći će sporazum siguran sam. Akk ne onda će napravit još koju kćer. S dve kćeri je lakše manipulirat i to je to hehe ;)

DU
Deleted user
10:40 28.07.2011.

Posluga laganog jela na kratkim linijama opet ulazi u modu. Tako je Lufthansa uvela oborke i na najkracim medjunarodnim linijama (na primjer onoj iz Münchena za Zagreb gdje let traje svega nekih 50-tak minuta). Sto se usluge u zrakoplovima CA tice, moram priznati da je ona besprijekorna, da su posade uvijek vrlo pristojne i usluzne, da su avioni besprijekorno cisti (barem DASH 8 flota kojom najcesce letim upravo na spomenutoj relaciji za München). Prije nekih tri tjedna na toj relaciji smo po prvi puta dobili muffin. Koji je bio katastrofa: em je bio bez okusa, em se mrvio ko lud, tako da sam i ja i moje sjedalo i pod aviona bili puni mrvica. Isto je bilo i kod drugih putnika. E pa, ako je to taj slavni catering ZLZ-a, onda je bolje da ga uopce vise niti ne bude. Na povratku smo dobili neko bezukusno lisnato tijesto napunjemo, navodno, jabukama. Isti princip mrvljenja po svemu i svacemu se ponovio. S druge strane, kada su sendvici na \"jelovniku\" onda nemam primjedbi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije