Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
duboko u depresiji

Očekuje se novi pad BDP-a: 
Rejting će izgubiti zbog investicija

'slavonija - 05.06.09 -slavonski brod -hrvatska -  rn: autozidari --recesija je u brodu najvise pogodila auto dilere i gradjevince Photo: Ivica Galovic/Vecernji list'
Foto: 'Ivica Galovic/Vecernji list'
1/3
31.08.2012.
u 07:45

Podatak o BDP-u u drugom kvartalu bit će tek službena potvrda loših kretanja

Defenzivi u kojoj se nalazi Vlada pridonijet će i današnje objavljivanje podatka o kretanju BDP-a u drugom kvartalu jer se očekuje pad od najmanje 2 posto. Domaći analitičari procjenjuju da je u razdoblju od travnja do kraja lipnja BDP pao od 1,7 do čak 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što će biti samo točka na i loših kretanja u prvom dijelu godine.

Digli cijene i poreze

Umjesto da se stvore pretpostavke za oporavak, prvi dio godine donio je veliki pad industrijske proizvodnje, pad izvoza, smanjenje prometa u trgovini na malo i natprosječan rast cijena. Nepovoljan rasplet za Hrvatsku kombinacija je prenesenih problema iz eurozone, ali i domaćih poteza, prije svih povećanja PDV-a za dva postotna poena te poskupljenja benzina i drugih energenata. Dosta je vremena nova vlast potrošila i na kadrovske kombinatorike. Vlada je počela mandat oštrim smanjenjem proračunskih rashoda, koje je također imalo utjecaja na kretanje BDP-a, uz obećanje da će ekonomiju spašavati velikim investicijskim ciklusom. Javna su poduzeća dobila zadatak da pojačano investiraju, ali s Markova su trga nedavno priznali da u prvom dijelu godine nisu ostvarili ni četvrtinu planiranih investicija. Nezadovoljstvo domaće javnosti i građana trenutačno je za Vladu manji problem od stava rejting agencija, koje su proljetos “na vjeresiju” zadržale rejting zemlje na donjoj investicijskoj razini, dajući novoj vladi vremena i prostora za reforme. Rejting je tada kupljen na obećanju da će doći do investicijskog buma i kontroli plaća u javnom sektoru, i ako ga smanje, to bi mogle biti ključne primjedbe. Da bi dodatno kupili vrijeme, u razgovoru s rejting agencijama vlada će pokušati domaća kretanja staviti u globalni kontekst – eurozona je također dospjela u recesiju, a ona je Hrvatskoj glavni trgovinski partner.

Gdje će stati

Među svoje plusove naznačit će i poreznu disciplinu, dio sindikata pristao je na smanjenje primanja, donesen je zakon o reprezentativnosti sindikata koji omogućuje lakše otkazivanje kolektivnih ugovora. No, jako je puno utega: od brodogradnje, problema sa subvencijama, neplaćenih obveza u zdravstvu pa i sve većeg udjela nevraćenih kredita u bankama. Pad BDP-a u drugom kvartalu gotova je stvar i na njega se više ne može utjecati. Problem je što na tome neće stati.

Ključne riječi

Komentara 185

IB
iva.begovic
10:47 31.08.2012.

Nedavno sam predlagala prijateljici, koja će vrlo vjerojatno uskoro ostati bez posla, da mi se pridruži u jednoj poduzetničkoj ideji. Ne bi ju ništa koštalo, eventualno neko vrijeme slabije plaćenog rada dok posao ne krene. I, nije pristala, a jedanan od razloga joj je bio: "nemam namjeru raditi pa da mi država većinu uzme kroz poreze". Uzalud sam joj objašnjavala da je sad pravo vrijeme za poduzetništvo jer postoje brojni poticaji, i da poslovna ideja nije loša. Ona je ostala pri svome. Prošli mjesec uzela je manji nenamjenski kredit, temeljem do sada redovnih primanja, te za te novce već dulje vrijeme uživa na moru. Ne znam što će s njom biti na jesen, nema niti neke imovine i sve mi se čini da neće još dugo. Njezino razmišljanje, iako nadam se, atipično, ipak je primjer kako preveliko porezno opterećenje vodi u apatiju i recesiju.

ST
stefj
10:47 31.08.2012.

Ova vlada jedino čime se bavi, jest kontrola medija, infiltracija u sve strukture društva, te osiguranje pobjede na slijedećim izborima. Naravno kada zaposliš gomilu podobnih na svim pozicijama, njima treba osigurati pristojna primanja, zato smo i dobili veće poreze i davanja. Kontrola medija je potrebna da se smiri narod i da se fokus problema prebaci na nebitne stvari, te da se ekonomija što manje spominje. Pa pogledajte top teme u novinama... A oporba? Ona ko da ne postoji. Mogu oni laprdati koliko žele, niti jedan medij ne smije to objaviti na naslovnici. A privreda? Svom privredom žele oni upravljati, zato im privatni sektor smeta, zato ga i toliko devastiraju. Zadnje su ušutkali poslodavce, prije toga dio sindikata, ostalo je još par individua koje se trzaju, ali uvjeren sam da će to riješiti do kraja godine. A onda? Onda ćemo samo slušati o velikim uspjesima partije i velikog vođe...

MR
mravac8
10:45 31.08.2012.

lojtra1 Lijepi moji ksenofobi ..... Ali, dajte kako drugačije? Ja sam riješenje navela. I ono je, na žalost jedino. Ili? Zna li tko neko drugo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije