Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez podrške

Obrat: Uprava Mercatora ne želi pregovarati samo s Todorićem

\'01.12.2009., Zagreb - Uprava Agrokora odrzala je izvanrednu press konferenciju. Tvrtka Agrokor izdala je na europsko trziste kapitala obveznice vrijedne 400 milijuna eura, na rok od sedam godina, uz
Marko Prpić/PIXSELL
23.11.2011.
u 17:28

Uprava Mercatora ne da svoju podršku prodaji Mercatora jer u ponudi nema EBRD-a ili IFC-a. Smatraju kako prodajom samo Agrokoru, koji im je najveći konkurent na zapadnom Balkanu, neće biti zaštićeni interesi Mercator Grupe.

Uprava Mercatora na Ljubljanskoj burzi objavila je da ne da dalju podršku pregovorima s Agrokorom o prodaji 52% Mercatorovih dionica, nakon što su i službeno obaviješteni da ne postoji konzorcij u sklopu kojega je Todorićeva kompanija predala ponudu. Tu su priču, naime, ovih dana već otvorili slovenski mediji objavivši kako je umjesto najavljenog konzorcija Agrokora, EBRD-a, IFC-a i JP Morgana, u igri za “najboljeg susjeda” samo Agrokor.

To je, uostalom, za Poslovni dnevnik potvrdio i sam Agrokor ističući da je on nositelj kupnje, u čemu ga spomenuti partneri podupiru, no formalno-pravni odnosi s njima bit će uređeni tek u konačnoj ponudi. Partneri, naime, namjeravaju uložiti 600 milijuna eura u “equity” budućeg maloprodajnog holdinga koji će činiti Mercator i Konzum. No uprava Mercator grupe na čelu sa Žigom Debeljakom kaže da u sadašnjem kontekstu izostanka EBRD-a i IFC-a nije moguće zaštititi interese Mercator grupe, što je bio i preduvjet za potporu prodajnom procesu. Mercator tako u priopćenju navodi da je spreman odmah ponovo proučiti mogućnost nastavka prekinutog prodajnog procesa i dubinsko snimanje kompanije ako se u konzorcij kupaca, koji je isprva bio naveden, uključi barem jedna od dviju financijskih institucija – EBRD ili IFC.

S namjerom dalje konstruktivne potpore predlažu objavu dodatnih podataka o nekretninskom i kreditnom portfelju Mercatora na Ljubljanskoj burzi najkasnije do 5. prosinca i do kraja veljače objavu revidiranog izvješća za poslovanje u 2011.

Iz Agrokora su komentirali za T-portal, da nastavljaju pregovore s vlasnicima i proces u skladu s procedurama. Podsjetili su da je Agrokor 17. listopada 2011. predao neobvezujuću ponudu za kupnju 52 posto Mercatora te da je potpisom ugovora o ekskluzivnosti prodavatelj  potvrdio da je Agrokor najbolji ponuđač. Stav menadžemnta nisu željeli komentirati.

U ime konzorcija vlasnika - prodavatelja 52 posto Mercatora, oglasila se i Nova Ljubljanska banka (NLB) u kojoj potvrđuju da će se pregovori s koncernom Agrokor nastaviti.

Regirajući na izjavu uprave Mercatora kako prekida pregovore s Agrokorom o zaštiti interesa Mercatorove skupine jer su u utorak i službeno obaviješteni kako u pregovorima Agrokor nastupa sam a ne u konzorciju s EBRD-om, IFC-om i fondom One Equity partners, iz NLB-a tvrde kako su "Agrokorovoj ponudi priložena pisma potpore EBRD-a, IFC-a i fonda One Equity Partners koji su spremni financirati kupovinu, te posredno ući u vlasništvo Mercatora u slučaju uspješno obavljenog dubinskog pregleda poslovanja".

 

Komentara 24

TR
trias
18:38 23.11.2011.

Slo_Istran Dragi susjed puna nam je ku..ac tog kriminalca ...evo ga vama malo..nek vas usreći!

JO
jojojo
19:31 23.11.2011.

vama je kriminalac svatko tko ima više od vas! izjeda vas jal!

SI
Slo_Istran
18:17 23.11.2011.

Terajte lopova u mp3!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije