Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
panelisti se složili

Nužno je da se promijeni odnos prema poduzetnicima

weekend, benelux (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/5
21.09.2013.
u 16:39

Ne mogu biti brz ako mi zavežu jednu nogu, stave ruku iza leđa i usput me tuku po leđima - slikovit je bio Kostić

Ujedinjavanje tvrtki iz regije nužnost je ako ne žele postati mala i bezopasna meta velikih igrača, zaključak je panela održanog u sklopu Weekend Media Festivala koji je okupio vodeće ljude Podravke, srpske MK Grupe i EBRD-a.

 - Tek ako stvorimo kompaniju koja ima 4 do 6 milijardi eura prihoda i oko 500 milijuna eura EBITDA možemo reći da imamo globalnog igrača- poručio je srpski kralj šećera Miodrag Kostić, dok je Slavko Carić, predsjednik Uprave Erste banke u Srbiji istaknuo kako bi u tom pothvatu pomoglo zajedničko tržište kapitala.

Ono će od ideje možda uskoro postati i stvarnost jer na tome radi Europska banka za obnovu i razvitak. Iako nije otkrila detalje, direktorica banke za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić kazala je da su donirali sredstva za realizaciju tog projekta i da će javnost o tome više saznati uskoro.

 A tvrtke koje imaju potencijal postati lideri su tvrtke u koje nje EBRD uložio svoj novac zaključak je Kostića. Najveće među njima su Agrokor, Atlantic Grupa, MK Grupa i srpska Victoria Grupa. Ipak da bi naša regija imala sličnosti s Beneluxom presudna je koordinacija i stvaranje branda, ali kako je istaknuo konzultant Damir Novotny i svijest da stari modeli upravljanja, poput političara u Podravci ne prolaze, kao i da ne možemo zadržati visoki standard kvalitete života bez osmišljavanja \'seksi proizvoda\' kojeg Europljani žele kupiti.

 Nužno je, poručili su panelisti i da se promijeni odnos prema poduzetnicima.

 - Mi na ovim prostorima zaboravljamo da je Tito umro 1980. Ja želim da tržim, ali vaš i moj ministar financija mora shvatiti da ne mogu biti brz ako mi zavežu jednu nogu, stave ruku iza leđa i usput me tuku po leđima - slikovit je bio Kostić koji poziva centralne banke, poslovne banke i ministre financija da se ugledaju na američki i japanski sustav koji guraju i pomažu poduzetnicima. Mi smo ti o kojima ovisi mirovinski sustav, zdravstvo i zapošljavanje te proračuni država, kaže Kostić, a ne tamo neka privreda kako nas percipiraju.

 Predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mršić, prozvan zbog zastarjelog modela upravljanja, istaknuo je da se Podravka priprema na akvizicije kao i da je država spremna da u skorašnjoj dokapitalizaciji izgubi utjecaj kroz smanjenje udjela u koprivničkoj tvrtki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije