Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crni scenarij blizu

Novi guverner Vujčić poručio: Štedite, stižu još teža vremena

'26.01.2009., Zagreb - Boris Vujcic, viceguverner, zamjenik guvernera HNB. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Tatjana Tadic/Pixsell
19.07.2012.
u 09:30

Devizne rezerve i kapital banaka mogu izdržati novi udar krize tek na kraći rok. Svako sedmo kućanstvo već je sada na rubu gladi

Svako sedmo kućanstvo slama se pod dugovima! Pokazuje to najnovija studija Hrvatske narodne banke o financijskoj stabilnosti u zemlji, iz koje se ne može iščitati gotovo nijedna optimistična poruka. HNB potvrđuje prijašnje procjene pada BDP-a u ovoj godini od 1,6 posto, uz ocjenu da vraćanje zemlje u recesiju ne može spriječiti ni blagi oporavak u drugom dijelu godine. Ne zadrži li Vlada javnu potrošnju pod kontrolom, prijeti i mogućnost gubitka kreditnog rejtinga, sa svim lošim posljedicama na otplatu dugova.

Svaki sedmi pao

HNB se prvi put u svojoj analizi pozabavio i pozicijom stanovništva te su 14 posto zaduženih kućanstava, na koje se odnosi čak 12 posto ukupnih kredita stanovništva, svrstali u kategoriju “ranjivih”, što će reći da jedva spajaju kraj s krajem. Njihovi su dugovi oko 14 milijardi kuna. Udio ranjivih postupno se povećavao od 2009. sa 8 na 14 posto u 2011. i, ako se kriza nastavi, rast će i dalje. Padne li zaposlenost za daljnjih 3 posto, što bi se moglo dogoditi već ove godine, populacija ranjivih skočila bi na 15 posto, a u kombinaciji s rastom kamata ili padom tečaja, i na 17 posto. HNB tvrdi da rast kamatnih stopa za jedan postotni poen ima isti udar na stanovništvo kao i slabljenje tečaja kune od 5 posto. Kućanstva su zavili u crno otkazi i krediti u švicarskim francima. Potkraj ožujka ove godine udio loših kredita privatnom dosegnuo je gotovo 15%, pri čemu se za kredite stanovništvu popeo na 8,7%, a za poduzeća na 20,8%.

Prema šok-scenariju, koji uzima u obzir pad BDP od 4 posto, svaki bi peti dužnik iz privatnog sektora prestao vraćati kredite jer ne bi imao čime, a isto bi se dogodilo i sa 10 posto stambenih kredita. I u “optimističnoj” varijanti pada od 1,6 posto stambene će kredite prestati vraćati 6,5 posto dužnika, a kod tvrtki njih 25 posto! Sve će to, naravno, imati utjecaja i na poslovanje banaka, a ako je vjerovati simulacijama, tek dvije, tri manje mogle bi dospjeti u ozbiljnije teškoće ostvare li se najcrnje prognoze. Rezerve ostalih banaka dovoljno su velike i za ovaj val krize. No, opća je poruka analize da alternative štednji nema, posebno kad je riječ o državnoj potrošnji i javnim financijama jer se zbog teškoća bankarskog sektora u eurozoni očekuje smanjen dotok kapitala iz inozemstva, pa čak i njegovo povlačenje. Glavni izvor sredstava za kreditiranje investicija i potrošnje bit će domaća štednja.

– Prostor za protucikličko djelovanje fiskalne i monetarne politike je sužen. Recesijska je kretanja u kratkom roku teško izbjeći jer fiskalna politika mora ostati usmjerena na proračunsku konsolidaciju kako bi zadržala kontrolu nad javnim dugom i tako osigurala pristup zemlje inozemnim financijskim tržištima – navode autori analize.

Samo za izvoz

Eurozona će se, prema njihovoj procjeni, ove godine također naći na rubu recesije, prijete joj brojni rizici iz bankarskog sektora, a osim inozemnih puno je i domaćih problema koji mogu pogoršati stanje. Jedan od njih bi bio i neuspjeh Vlade u smanjenju proračunskih rashoda ili pak očuvanju kreditnog rejtinga. HNB poručuje da su u ovoj godini pomogli bankama da dođu do dodatnog kapitala, ali “ubuduće će prostor za tu vrstu djelovanja biti malo sužen” premda ukupan financijski sustav i nadalje ima dovoljno pričuva da i u slučaju većih poremećaja u okružju izbjegne snažniji kreditni lom, istodobno očuvavši stabilnost tečaja. Poduprijet će kreditnu politiku banaka koja bi bila usmjerena na izvozni sektor, a svjesni su da će problemi brojnih dužnika, posebno onih u sektoru nekretnina, biti trajnije naravi.

Komentara 70

LU
ludva
22:58 19.07.2012.

ti siguroo imaš od čega štedjeti kad imaš dvadeset tisuća plaće-- filozof!

OB
-obrisani-
09:37 19.07.2012.

Prvo treba uvesti zakon o lustraciji !! Napraviti reviziju poslovanja banaka u Hrvatskoj i tokova novca u inozemstvo !! Ovu bankarsku mafiju staviti pres HR sudstvo ! Mislim da sam bio sazet i kratak !!

DU
Deleted user
14:44 19.07.2012.

Selim se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije