Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema lakog novca

Nova pravila EU: Hrvatska bi mogla ostati bez pola milijarde eura

\'21.01.2011.,Zagreb - Na zgradi Ministarstva financije zastava Europske unije i hrvatska zastava  izvjesene su na procelje zgrade. Photo: Goran Jakus/PIXSELL\'
Goran Jakuš/Pixsell
10.10.2011.
u 13:00

Prema novom prijedlogu, svaka zemlja članica od 2014. moći će iz kohezijskih fondova povlačiti maksimalno 2,5 posto svoga GNI-ja.

Dok se Hrvatska priprema za referendum o ulasku u EU, promjene u Uniji odvijaju se tolikom brzinom da već sada praktički zastarijeva ono što je dogovoreno i upisano u hrvatski pristupni ugovor, a tiče se novca iz kohezijskih fondova. Europska komisija predstavila je novi koncept kohezijske politike koji će vrijediti u sljedećoj financijskoj perspektivi, od 2014. do 2020., a među novostima predlaže se i smanjenje maksimalnog iznosa koji neka zemlja može godišnje uzimati iz fondova.

Prema novom prijedlogu, svaka zemlja članica od 2014. moći će iz kohezijskih fondova povlačiti maksimalno 2,5 posto svoga GNI-ja (bruto nacionalnog dohotka, što je bruto društveni prihod (BDP) uvećan za prihode iz inozemstva i umanjen za prihode koji se šalju u inozemstvo). U dogovorenim stajalištima i pristupnom ugovoru između EU i Hrvatske zapisano je da Hrvatska može godišnje iz kohezijskih fondova EU povlačiti maksimalno 3,53 posto svoga BDP-a. Prihvati li se ovaj novi prijedlog Europske komisije, to znači da će i za Hrvatsku od 2014. godine vrijediti “plafon” od 2,5 posto. To je razlika od oko 502 milijuna eura godišnje, ako se kao orijentir uzmu iznosi hrvatskog BDP-a i GNI-ja za 2009., koji su dostupni na Eurostatu.

Diskriminirajuća mjera

Prijedlog Europske komisije predstavljen je u četvrtak, a već su se pobunili premijeri Mađarske i triju baltičkih zemalja, koji u pismu Komisiji upozoravaju da odredba od 2,5 posto dovodi u diskriminirajuću poziciju manje razvijene zemlje. Dosad je maksimalan iznos koji neka zemlja članica može povući iz kohezijskih fondova EU bio ograničen na četiri posto GNI-ja. Pod kohezijskom politikom EU podrazumijeva se pet fondovaa: kohezijski fond iz kojeg se financiraju infrastrukturni projekti, Europski fond za regionalni razvoj, fond za ruralni razvoj, ribarski fond i Europski socijalni fond pomoću kojeg se povećava zaposlenost.

Cilj svih pet fondova je smanjivanje razlika unutar EU. Mađarska, Litva, Letonija i Estonija sada traže istomišljenike koji će podržati njihovu inicijativu da se odustane od odredbe o 2,5 posto. Litva je, primjerice, u 2009. iz svih EU fondova povukla rekordnih 5,7 posto vrijednosti svoga GNI-ja. Procijeni li da joj ta nova odredba neće ići na ruku kad postane nova članica, i Hrvatska već sada može pokušati nešto učiniti. Hrvatska je u specifičnoj poziciji da ulazi u EU na kraju jedne financijske perspektive, a pravila nove financijske perspektive upravo se sada određuju, i to u kontekstu velike krize eurozone. Europska komisija predlaže i da se novac iz EU fondova oduzme onim zemljama čiji javni dug prelazi 60 posto BDP-a, a proračunski deficit im je veći od tri posto.

Opasno na rubu

Prema podacima Vlade, hrvatski javni dug je oko 50 posto BDP-a (iako izračun Hrvatske udruge banaka tvrdi da je on na 58,7 posto BDP-a), a proračunski deficit lani je bio 4,7 posto. Komisija je zbog tog prijedloga također izložena oštrim kritikama s različitih strana.

– Sadašnja kriza ima razoran efekt na naše regije i gradove, a EU fondovi imaju ključnu ulogu u ekonomskom oporavku. Zbog toga ne možemo prihvatiti prijedlog o suspenziji financiranja iz fondova za zemlje koje krše pravila EU o deficitu i javnom dugu. To će samo pogoršati situaciju – rekla je Mercedes Bresso, predsjednica Odbora regija, tijela koje savjetuje Komisiju o regionalnoj politici, ali očito se njihovi savjeti ne čuju baš najbolje.

Komentara 38

OB
-obrisani-
13:06 10.10.2011.

hihihhihihi grcima moraju dati sve-tamo komunisti/socijalist/anarhisti ili kako se vec zovu: znadu kako maznut lovu zapadu hihihihihihi

DU
Deleted user
13:11 10.10.2011.

Zajednička kopanja, a oko nje se sjatili (super) bogati i siromasi - e to ne bi prošlo ni na National Geographic TV, zar ne? Još dodatnu aromu unose tzv. Balkanci koji sve što taknu upropaste... Neće EU ni dočekati da RH postane prava članica jer Grci su joj zabili iz kornera i euro se već nalazi usred financ. ognjice!

OK
okip
14:01 10.10.2011.

U jadnoj EU svako samo razmišlja što uzeti iz EU ili što ne izgubiti u EU a samo moja jadna Slovenija razmišlja šta EU dati. Evo, zbog toga EU če raspasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije