Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove napetosti u ini

NO Ine sudu šalje ispravke na svjedočenja članova uprave i NO-a

davor štern
Žarko Bašić/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
25.05.2012.
u 07:30

F. Szabolcs, mađarski član NO-a: Neki od netočnih navoda svjedoka tijekom aktualnog suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu mogu nanijeti štetu ugledu kompanije

Nove napetosti u Ini. Današnja sjednica Nadzornog odbora počela je u punom sastavu, a završila u krnjem nakon što su hrvatski članovi odlučili iz protesta napustiti dvoranu. Hrvate je zasmetala dnevna točka koju su predložili predstavnici MOL-a, a u sklopu koje se trebalo raspravljati o posljedicama činjenica iznesenih tijekom svjedočenja na suđenju Ivi Sanaderu na poslovanje Ine. Hrvatski članovi NO-a Ine takav su zahtjev doživjeli kao pokušaj pritiska na njih kao bivše svjedoke, te su odbili raspravljati i glasovati o tom prijedlogu.

Ispravke i USKOK-u

Zaključak o faktografskim pogreškama u svjedočanstvima na kraju je ipak donesen, a kako objašnjava predlagatelj te točke dnevnom reda Ferencz Szabolcs, njegova želja je bila da se spriječi šteta kompaniji.

– Prije svega, danas je održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj je postignut dogovor oko gotovo svih točki dnevnog reda. Pri kraju sjednice, predložio sam donošenje odluke koja kaže da su možda dane netočne izjave, uključujući i činjenične pogreške, od strane određenih svjedoka iz uprave i Nadzornog odbora tijekom aktualnog suđenja Ivi Sanaderu. Mnoge od ovih izjava bile su povezane s internim funkcioniranjem Ine, te neki od netočnih navoda mogu nanijeti štetu ugledu kompanije. Nadzorni odbor osjećao je kako je njegova dužnost da skrene pozornost na te činjenične pogreške kako bi se napravila ispravka ovih navoda, temeljena na prijašnjim zapisnicima sa sjednica Uprave i Nadzornog odbora, tada usvojenih od obje strane. Sukladno današnjoj odluci, Nadzorni odbor će poslati obavijest o ispravci ovih navoda sudu, USKOK-u, obrani Ive Sanadera te većinskim dioničarima.

Žao mi je što su neki od mojih kolega iz Nadzornog odbora shvatili ovo osobno i napustili sjednicu, iako se njihova mišljenja ili namjere u vezi ovih činjeničnih pogrešaka nisu dovela u pitanje. Nadzorni odbor smatrao se obveznim predstaviti istinu svim dioničarima na koje to može utjecati te napraviti potrebne ispravke – rekao je Szabolcs.

Više nema svjedoka

Predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern stvari vidi malo drukčijima. Iako se načelno ne protivi tome da se netočnosti, ako su u svjedočanstvima iznesene, isprave, smatra kako je način na koji su to MOL-ovi predstavnici željeli učiniti neprihvatljiv.

– Takva analiza nije zadaća Nadzornog odbora, a pogotovo ne da se radi temeljem medijskih izvještaja o izrečenom na suđenju, kao što nam je prezentirano na sastanku NO-a. Ako MOL želi demantirati nešto što je rečeno u službenom sudskom postupku, za to postoji pravna procedura, a ne da se za to koristi većina u Nadzornom odboru.

Mi nismo željeli prihvatiti da nam se nametne uloga da sami demantiramo sebe. Svi hrvatski članovi Nadzornog odbora stoje iza svega što su rekli kao svjedoci, uostalom njihova zakonska obveza bila je govoriti istinu. Kako nismo o tome htjeli glasovati, napustili smo sjednicu. Ne vidim to kao neki veliki konflikt, ali morali smo reagirati – rekao je Štern.

Kako više nema planiranih svjedoka iz Ine na suđenju Sanaderu, napetosti vezane za taj proces mogle bi uskoro ipak oslabiti.

Komentara 12

VO
VolimZagreb
08:51 25.05.2012.

Kakvog smisla ima glasovanje kada je jedna strana uvijek u pravu. To čak niti centralizirana EU ne prakticira i preporuča.

LU
Lujo123
09:01 25.05.2012.

Predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern stvari vidi malo drukčijima. Ovo je samo još jedan dokaz o mađarskoj okupaciji INA-e zahvaljujući mitu kojim su od sanadera \"dobili\" upravljačka prava. Ako je Predsjednik Nadzornog odbora Davor Štern onda po svim pravilima onon treba voditi glavnu rijeć u Nadzornom odboru, a ne ovaj okupator i kriminalac szabolcz (ili kak se već zove)! Dakle i ovaj postupak mađara govori jqasno i glasno o \"pravima i uplivu\" koji imaju hrvatski članovi NO, a upravo o tome su oni i svjedočili na sudu - ili kak bi narod rekel: \"Ak laže koza ne laže rog!\" Hajd kriminalci mađarski - ukrali ste INA-u mitom i korupcijom i sad još imate obraza budaliti. Trebalo bi INA-u nacionalizirati (budući je vaš udio stećen prijevarom i korupcijom - dakle ukraden), a vas nogom u guzicu kroz prozor u 3PM. Treba vama opet ban Jelačić da se opametite lopine jedne proklete!!

MI
Mirisna
08:36 25.05.2012.

Sud treba blokirati imovinu MOL-a u INA-i dok se ne donese presuda. A nakon toga jednostavno za kaznu im oduzeti 25 % dionica. Nakon toga pokrenuti suđenje Liniću koji im je i prodao prvi dio INA-e. Opet blokirati 25 % dionica i nakon presude oduzeti. Ukoliko se budu bunili treba im reći da su još dobro prošli jer im se oduzima nezakonito stečena imovina, a mogli bi još i platiti kaznu koja se mjeri u stotinama milijuna dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije