Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izlaze iz krize

Njemačka vapi za radnicima, a već im je došlo milijun stranaca

'29.02.2012., Krizevci - Sredisnji laboratorij za analizu kvalitete mlijeka, stocne hrane i meda kod naselja Krizevacka poljana pored Krizevaca. Dio laboratorija koji provjerava kakvocu meda.  Photo:
'Marko Susenj/PIXSELL'
21.05.2012.
u 20:21

Dok su sedamdesetih godina prošla stoljeća traženi \"bauštelci\", sada su traženi kvalificirani majstori i inženjeri

Kriza se u Italiji, Francuskoj ili Španjolskoj možda tek razmahuje, no Njemačka se definitivno vraća u bolje dane. Tome svjedoči i činjenica da je u ovu zemlju tijekom 2011. godine primljeno gotovo milijun novih radnika iz inozemstva jer domaćih kadrova u Njemačkoj jednostavno nema dovoljno.

Novih milijun \"gastarbajtera\" predstavlja rekordan porast stranih radnika kakav nije zabilježen u posljednjih petnaest godina. No dok su sedamdesetih bili traženi \"bauštelci\", Njemački poslodavci sada vape za visokoobrazovanim stručnjacima te za kvalificiranim majstorima i zanatlijama.

– Zbog starenja domaćeg stanovništva treba nam otprilike dva milijuna kvalificiranih radnika i stručnjaka iz drugih zemalja – kaže Dieter Hundt, predsjednik Njemačke udruge poslodavaca. Ovu situaciju trenutačno najviše koriste radnici iz krizom pogođene Grčke, ali i \"istočnih\" zemalja Europske unije, Poljske, Mađarske i Rumunjske.

Ipak, ni njih nema dovoljno pa Njemačka odnedavno potiče dolazak obrazovanih stranaca iz zemalja koje ne pripadaju krugu Europske unije. Uvedena je takozvana \"plava karta\" koja visoko obrazovanim građanima neeuropskih zemalja olakšava useljavanje u Njemačku. Svatko tko može dokazati da je završio fakultet i da može dobiti posao na kojemu neće primati manje od 44.800 eura na godinu, dobit će radnu dozvolu. Ako posao zadrži tri sljedeće godine, dobiti će trajnu dozvolu boravka u Njemačkoj.

– Ova ćemo pravila uskoro uvesti i za kvalificirane majstore, ne samo za inženjere – kaže Hundt.

Komentara 47

KA
Karlek1
07:32 22.05.2012.

Karambita- što se onda ne vratiš u Hrvatsku kada je u Njemačkoj tako loše !?

UK
Ugo Kajvez
21:03 21.05.2012.

Sigurno to super koristi okolnim siromašnim zemljama kad im njemci oduzmu visoko obrazovane građane ........ one platile trošak obrazovanje a njemci ih dobili ....... zabadava......... bez uložog centa !!!!!!!!!! ............ a siromašne zemlje ostaju još siromanije ............ to se zove pravi imperijalizam, iscuclati svu lovu i svu pamet iz tih siromašnih zemalja ..........

JA
james49
22:03 21.05.2012.

Ugo Kajfez Ova bedastoća kaj si ju napisal izgleda ko da ti živiš na nekom udaljenom planetu. Čovjeće, fala Bogu da u Njemačkoj ima posla. Pa gdje bi inače radili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije