Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
banke i švicarac

Neto tečajne razlike nisu pomogle bankama

'09.08.2001. Zagreb- Svicarski franak zbog krize na financijskom trzistu i dalje nastavlja rasti. Ocekuje se da bi vrlo brzo mogao probiti psiholosku granicu od 7 kuna. Ilustracija.  Photo: Boris Scit
'Boris Scitar/PIXSELL'
22.08.2011.
u 20:57

Na kraju ožujka ove godine imovina u švicarcima dosegnula je 32,7 milijardi kuna, a pasiva 28,3 milijarde ili 15-ak posto manje.

Histerija oko švicarskog franka iznjedrila je, među ostalim, mnogo nerealnih očekivanja i promašenih optužbi, kao i novi krug ‘ultimativnih’ zahtjeva za ukidanjem valutne klauzule.

Dosad su se slične inicijative uglavnom smatrale tek dijelom tribunalske retorike, no ako je suditi prema istupu predsjednika Uprave Zagrebačke banke Franje Lukovića ovog vikenda u intervjuu Jutarnjem listu, čini se da se financijaši boje da bi predizborni ambijent mogao biti plodno tlo za razmahivanje štetnih i po sustav opasnih ideja poput zabrane valutne klauzule.

Ekstra zarada
Uz Dragutina Lesara i njegove Laburiste, toga su se uhvatili i u Udruzi Franak, potkrjepljujući svoje zahtjeve tvrdnjama da su banke u slučaju kredita u švicarcima ostvarivale ekstra zarade na tečajnim razlikama jer su kredite vezane uz franak odobravale na osnovi “10-postotnog pokrića” u toj valuti na strani pasive. Lesar je od Hrvatske narodne banke zatražio da objavi tu valutnu strukturu. Podatke o valutnoj strukturi imovine banaka i obveza banaka HNB, međutim, odavno objavljuje.

Prednjačimo u EU
Prema tim podacima, u razdoblju od 2005. godine, kada je počeo val kredita vezanih uz švicarski franak, pokrivenost imovine odnosno aktive u toj valuti obvezama u švicarcima cijelo je vrijeme zapravo visoka. Do kraja 2008. godine razlika između imovine i obveza u švicarskim francima kretala se oko tri do četiri posto. Nakon propasti Lehmana i globalne financijske krize, kad je tečaj franka krenuo prema gore, razlika se nešto povećala, ali je i dalje relativno visoka i u propisanim okvirima. Na kraju ožujka ove godine aktiva u švicarcima dosegnula je 32,7 milijardi kuna, a pasiva 28,3 milijarde, ili 15-ak posto manje.

Banke su s globalnom krizom za zatvaranje devizne pozicije, čini se, više koristile međuvalutne swapove prodajući eure i kupujući franke na spot tržištu, a na forwardu obrnuto. Uza sve, prema posljednjim kvartalnim podacima iz računa dobiti i gubitka na razini sustava, neto tečajne razlike nisu baš poboljšale rezultat bankama. Utoliko možda više prostora za propitivanje i preispitivanje dosadašnje prakse i varijabli izračuna ima u zoni promjenjivih kamatnih stopa, uz koje je u Hrvatskoj ugovoreno čak 95 posto kredita, po čemu Hrvatska prednjači među europskim zemljama.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
21:48 22.08.2011.

Za bolju informiranost čitatelja trebali ste navesti o čemu se ovdje radi..dali je to plaćeni oglas,dimna zavjesa ili pak uradak im******!

Avatar seneka
seneka
22:18 22.08.2011.

uradak im******! Po meni je to,ali koliko sam shvatio,bit će red da država potpomogne jadnim bankama. Sirotinja,nisu zaradili dovoljno ,pa kad bi Jaca nešto colnila...

OB
-obrisani-
22:24 22.08.2011.

dajte ne lažite,kako nist pomogle kad je 70 000 dužnika povećalo svoje obaveze prema banci i povećao se priljev novca,banka je osigurana na sve strane.. u konačnici oni nikad e gube vec steču novce i nekretnine onih koji ne mogu otplaćivati,pa opet te iste nekretnine prodaju,a jadnik ostaje bez uplaćenih rata i imovine..tako pišite pokvarenjaci,razumljivim jezikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije