Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
playkontrol

Nema ni radio ni TV, 
a softverom nadzire sve domaće programe

'15. 03. 2012., Zagreb - Daniel Mosmodor, programer. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL'
'Danijel Berkovic/PIXSELL'
21.03.2012.
u 14:00

Glazbenici će za samo 10 lipa po pjesmi i danu moći provjeriti koliko je puta izvedena njihova pjesma na bilo kojoj radijskoj postaji. U pripremi je i nadzor TV-programa

Daniel Mošmondor dvije je godine ideju pretvarao u rješenje koje bi moglo zapečatiti sudbinu kontroverznog ZAMP-a. Naime, Mošmodor je lansirao na tržište PlayKontrol – softver koji može točno utvrditi vrijeme i broj pojavljivanja reklame ili pjesme u programima svih radijskih stanica u Hrvatskoj. Zbog toga bi usluge ZAMP-a, koje koriste brojni glazbenici i vlasnici autorskih prava, mogle postati nepotrebne ili, ako ništa drugo, jeftinije nego dosad. Podsjetimo da je Marko Vojković, direktor i vlasnik Emporiona, koji za ZAMP prikuplja podatke, rekao kako od stotinjak milijuna kuna ukupnih prihoda čak četvrtina odlazi na troškove. Usto, Mošmondorov softver omogućio bi apsolutnu transparentnost poslovanja ZAMP-a, udruge u kojoj je pod posebnim povećalom bliski odnos M. Vojkovića i predsjednika Ive Josipovića, inače dugogodišnje sive eminencije ZAMP-a.

Primjerice, ako aktualna kraljica estrade Jelena Rozga želi provjeriti je li Hrvatsko društvo izvođača točno "izbrojilo" njezino pojavljivanje na radijskim postajama, može naručiti uslugu tako što će zadati pjesmu ili pjesme čiju statistiku želi vidjeti te broj radijskih postaja koje je zanimaju.

Prava statistika

J. Rozga dobit će točan broj pojavljivanja potkrijepljen zvučnim dokazima i logovima, objasnio nam je Daniel Mošmondor. Usto, objasnio je i kako će prati 80 radijskih postaja koje čine 90 posto hrvatskog etera, a uskoro će izraditi rješenje i za TV.

Cijena koju će ponuditi, vjeruje, ne može biti niža. Za jednu pjesmu, na jednoj radiostanici u jednom danu, kaže, naplaćivat će 10 lipa.

Dakle, PlayKontrol, napokon može odgovoriti na pitanje tko su najpopularniji i najizvođeniji autori, a usto može se koristiti i za provjeru marketinških kampanja.

– Da, sustav može odgovoriti na pitanje koliko su stranke bile iskrene kad pričaju o oglašavanju i koliko se pojedine tvrtke uistinu oglašavaju – ističe Mošmondor.
 Oglašivači, marketinške agencije, nadležne državne institucije te autori, izvođači i nakladnici pjesama mogu pomoću sustava PlayKontrol pratiti sva emitiranja pojedinih reklama ili vlastitih autorskih djela na radijskim postajama.

Iznajmljeni programeri

Sustav PlayKontrol koristi napredne softverske algoritme za prepoznavanje zvučnih zapisa i jedan je od rijetkih takvih sustava u svijetu. Ono što je potrebno, ističe Mošmondor, jest da naručitelj dostavi zvučni zapis koji želi pratiti. Iako je u njegovoj tvrtki Informacija samo on stalnozaposleni djelatnik, u izradi rješenja sudjelovalo je još dvadesetak programera, koje je "iznajmio" putem interneta. Uglavnom je riječ o Pakistancima ili, primjerice, Makedoncima. Hrvatski programeri, svi koji znaju, već rade u nekim tvrtkama, kazuje Mošmondor, ili su jednostavno preskupi. Indijci i Kinezi, tvrdi, ne znaju dovoljno.

Četrdesetogodišnji Mošmodor samouki je programer. Kaže da je fakultetski "dropout". U pet godina promijenio je pet fakulteta tako da diplomu u papirnatom obliku nije stekao. Usto, ne plaća RTV-pristojbu jer ne posjeduje ni televizor ni radio.

Komentara 12

MB
mali_bekrija
14:07 21.03.2012.

Koja hrpa preuveličavanja .. jadno.

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
14:10 21.03.2012.

Živi bili pa vidjeli. Jako mi je drago što se naglašava da nema fakultet, šta će nama obrazovanje tako nam sjajno ide.

Avatar rimaz
rimaz
15:36 21.03.2012.

Programer je fizikalac. Ideja je bitna. Ovaj zna što radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije