Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božićnica u recesiji

Nekima će za božićnicu biti isplaćena i 13. plaća!

'kul..zagreb......05.12.2004 bozicna kupovina,soping,kolica,trgovine *foto:zeljko lukunic'
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
07.12.2011.
u 09:00

Zaposleni u tekstilno-kožnoj industriji božićnici se većinom i ne nadaju, 75% tvrtki tog sektora ima uvjete za stečaj, napominje Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume

"Samo te molim, nemoj mi donositi odjeću!", napisao je svojedobno jedan mališan u svom pismu sa željama Djedu Božićnjaku, iskazavši jasno dječju opredijeljenost kad je riječ o božićnom darivanju. A ono će uvelike ovisiti o božićnicama, koje će ovih dana dobiti oko polovice zaposlenih.

Nekima će baš nova garderoba osvanuti pod borom, kao što je to slučaj s djecom radnika varaždinskog Varteksa. Oni su dobili poklon bon u vrijednosti 300 kuna za njihove tvorničke dućane. Manja su djeca dobila pakete igračaka i slatkiša, a radnici, kojima plaće kasne i po petnaestak dana, nadaju se da će sindikalci ovih dana ipak ispregovarati neku božićnicu.

Zaposleni u tekstilno-kožnoj industriji božićnici se većinom i ne nadaju, 75% tvrtki tog sektora ima uvjete za stečaj, napominje Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila, obuće, kože i gume. Ponegdje se mislilo barem na djecu, pa su u ponedjeljak sindikalci u čakovečkom Čateksu pakirali pakete vrijedne 330 kuna za najmlađe. Po 350 kuna dara za djecu iznjedrili su i u MTČ tvornici rublja u stečaju, dok će u Boxmarku radnici dobiti po 800 kuna, polovicu u gotovini.

S druge strane, u mnogim će se bankama dijeliti i 13. plaća.

– U Splitskoj banci predviđena je 13. plaća – potvrđuje Petar Perković, predsjednik Sindikata bankarskih i financijskih djelatnika Hrvatske, uz napomenu da su banke upravo u pregovorima za kolektivne ugovore pa vrijede raznolika pravila, kako po bankama, tako i unutar svake, ovisno o funkciji. Neki će stoga dobiti po 1000 ili 1500 kuna božićnice, a neki još jednu plaću ili nagradni iznos, prema odluci uprave. Slično je i u Zabi.

– Božićnica u Zabi je 1500 kuna neto od čega 400 u bonu. Predviđena je 13. plaća prema procjenama, netko će je dobiti kao božićnicu, a netko dogodine nakon zaključenih financijskih rezultata – kaže Miroslav Biondić, dopredsjednik bankarsko-financijskog sindikata.

Božić se smiješi, tradicionalno, i zaposlenicima dm-a, koje će o blagdanima razveseliti stimulacija u visini jedne plaće. – Lanac dm i ove krizne godine putem trinaeste i četrnaeste isplate nastavlja stimulirati svoje zaposlenike – poručili su iz lanca koji cijeni svoje zaposlenike – prosječna im je plaća oko 7000 kuna. Hrvatski telekom isplatit će po 2000 kuna i 600 kuna za dar za djecu, a u Elektrokontaktu očekuju da će to biti 1500 kuna. U Kutjevu božićnica iznosi 500 kuna – polovica je bon, a polovica je u vinu i mesu te kao dar za djecu.

Od javnih poduzeća, u Hrvatskim poštama očekuju po 1000 kuna gotovine kao i dosad, HAC-u i Hrvatskim cestama po 1000, a u AC Rijeka – Zagreb 1500. U Bini-Istri božićnica je 2000 kuna. U HEP-u će to biti 1750 kuna, u oba slučaja ide i dječjih 600 kuna. Kako se gotovo svi drže ukupnog neoporezivog iznosa od 2500 kuna na godinu, dio koji je od toga preostao za isplatu uoči Božića u HŽ-u iznosi oko 800 kuna. O tome hoće li se isplatiti božićnice za 12.500 zaposlenih u HŽ-u, ovisi i isplata u Gredelju. – Ne dobiju li oni, nećemo ni mi vršiti pritisak – kaže Miro Margeta.

Državni i javni službenici i ne pomišljaju odreći se svojih 1250 kuna zajamčenih kolektivnim ugovorima.

– Odrekli smo se prošle godine božićnice, međutim, to je bilo jednokratno – podsjeća Siniša Kuhar, glavni tajnik državnoslužbeničkog sindikata. Temeljni KU javnim službenicima jamči isplatu u jednakom iznosu kao zadnja isplata, a to je 1250 kuna. Ljetos je iz Vladinih redova išla poruka javnim službama kako bi razmislili o odustajanju od božićnica, međutim, tu temu ususret izborima više nitko nije spominjao. – Neka se pripreme da ono što je ugovoreno i isplate – upozorava sindikalka Spomenka Avberšek.

Komentara 1

ZV
Zvonimir555
14:08 08.12.2011.

08.12.2011. u 14:00h marija108 je napisao/la: Cesitam gospodinu Milovanovicu i zeljela bih da ovakovih slucaja SADA, DANAS bude manje!! Gospodo >dobitnici i vi >gubitnici< Molim vas da procitate i ovo da vam bude svijest o POBJEDI ili o >GUBITNICKOJ < traumi Cistija i jasnija!!!! : Gospodine Pavkovic, ja ne znam da li ce ovo bilo tko procitati. Ali cinjenice o smrti branitelja nisu potpune, ako se ne govori i o onim braniteljima koji su UMRLI od posljedica RATA. Imam slucaj da je branitelj, Veteran Domovinskog rata UMRO od posljedica toga rata - OD srcanoga udara u svojoj 55 godini. Cijelo vrijeme je sluzio Domovinu na prvim crtama bojisnice u pricuvnim snagama MUP-a. Bio je pravnik po struci iz ugledne Hrvatske obitelji. Danas njegova djeca i bolesna zena (od asme, reumatoidnog artritisa, bolesne stitnjace ) zive sa 1200 kuna mirovine -njene , kao podstanari. Djeca ne mogu doci do stalnoga posla. Ministar Tomislav Ivic do dana danasnjega nije poslao izvjesce u Ersta banku da djeca dobiju novac od dionca koje im je otac ostavio.Njegovi suradnici kazu da je >politika< da se novac od dionica ne rasipa??? K o m e ?? Zivjece ovaj narod !!!!! S r a m o t a!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije