Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGOVOR

Naš Trames gradi novi grad kraj Bagdada

'19.12.2011., Draskoviceva 45, Zagreb - Tvrtka Trames potpisala je ugovor s Iracanima o projektu Durrat Samara  u prijevodu \'Biser Sammare\'.Radi se o projektu izgradnje novog grada u Iraku.. Maketa
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/5
19.12.2011.
u 16:54

Irački investitor Abdulrahman Fadhil Hameed uložit će u projekt više od 600 milijuna dolara

Nakon što je sredinom godine dubrovačka tvrtka Trames ušla u 90 milijuna eura vrijedan projekt Radeljević, u ponedjeljak je potpisan ugovor i s partnerima u Iraku vrijedan više od 200 milijuna dolara. Kako je objasnio Marko Balija, direktor Tramesa, njegova tvrtka bit će zadužena za projektiranje, nadzor i organizaciju gradnje novog grada Durrat Sammara za 50-ak tisuća ljudi u pokrajini Saladin sjeverno od Bagdada.

Posao za 3000 Hrvata

– Riječ je o projektu gradnje potpuno nove stambene i javne infrastrukture na području od dva milijuna četvornih metara bruto površine. Irački investitor Abdulrahman Fadhil Hameed uložit će u projekt više od 600 milijuna dolara – kazao je Balija. U Tramesu objašnjavaju da je ugovor zaključen po principu "ključ u ruke", s tim da Iračani osiguravaju manualnu radnu snagu i osnovni građevni materijal. Balija tvrdi da Trames ima potpunu slobodu u izboru izvođača koji će raditi na projektu, a od kojih će mnogi biti iz Hrvatske.

– Očekujemo da će na vrhuncu projekta, koji će trajati tri godine, u Sammari raditi i do 3000 Hrvata – obećava direktor Tramesa. Zasad ne žele govoriti detaljnije o partnerima s kojima će ići u Irak, no priznaju da će to biti građevinske tvrtke iz interesne grupe Tramesa – Prosum, Stanogradnja i Tehničke konstrukcije.

Tajni pregovori tri mjeseca

Kako je mala i relativno nepoznata tvrtka, čak i u hrvatskim okvirima, s godišnjim prihodom od milijun eura, dobila ovako veliki projekt, objasnio je Jasim Daher, specijalni savjetnik hrvatskog veleposlanika u Iraku Jerka Vukasa.

– Irački poslovni krugovi jako su dobro upoznati s hrvatskom, nekad jugoslavenskom, građevinskom operativom koja je u toj zemlji prisutna već 65 godina. Kada su investitori iz Sammare kontaktirali sa mnom zbog ovog projekta, tražili su da im ponudim 4-6 hrvatskih tvrtki kako bi oni mogli odabrati. Pobijedio je Trames – objašnjava Daher. Ukupan izbor hrvatske tvrtke trajao je šest mjeseci, a pregovori s Tramesom, u najvećoj tajnosti, tri mjeseca.

– Ništa nismo skrivali. Abdulrahmanu Fadhilu Hameedu jasno smo stavili na znanje da smo mala tvrtka i da imamo prednosti i mane. Fleksibilni smo i možemo osigurati najbolje svjetske građevinske stručnjake i brzo riješiti svaki problem. S druge strane, mi se ne možemo obvezati da ćemo osigurati desetke tisuća građevinskih radnika ili na gradilište usred Iraka dostaviti nekoliko milijuna kubika betona – kaže Marko Balija.

U Tramesu kažu da zbog ovog projekta u Sammari, koji bi trebao početi u veljači 2012., neće zapustiti druge velike poslove koje vode u Hrvatskoj. To se prije svega odnosi na projekt Radeljević koji obuhvaća gradnju kompleksa u dubrovačkoj luci Gruž u vrijednosti malo manjoj od 100 milijuna eura. – Kao ozbiljna tvrtka moramo raditi na nekoliko stvari. Ne možemo si dopustiti da, ako bi jedan projekt uz koji smo vezani stao, to bude i kraj tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 7

SV
stjepan v.
18:37 19.12.2011.

DOBRA vijest za Hrvatsku. a ti` spartak`` nemoj biti ljubomoran sto sumadija nije dobila posao.

Avatar puky
puky
18:42 19.12.2011.

spartak ... majmune crvenoguzi ovo možemo zahvaliti tome što smo članica NATO-saveza i dobi sa Amerima ... od onoga što su tamo gradili zločinci sadam i broz nema više ništa ... još da se riješiti vas kugoslavenskog ološa ovdje kodod nas ... strava ...

BZ
Branko Zajec
18:17 19.12.2011.

Napokon, nakon dugo, dugo vremena, Večernjak je objavio i jednu optimističnu vijest !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije