Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
The Economist

Nakon uvođenja schengenskog režima slijedi "rat jajima" RH i BiH

granica
Arhiva VL
21.11.2011.
u 18:21

Kada Hrvatska uđe u EU, samo dva prijelaza na 1010 kilometara granice bit će opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda, što će pogoditi hrvatski izvoz u BiH i uništiti brojne male proizvođače

Uvođenje schengenskog graničnog režima znatno će otežati trgovinu poljoprivrednim proizvodima između BiH i Hrvatske, što bi moglo dovesti do trgovinskog rata između BiH i EU, odnosno Hrvatske, piše The Economist.

Kad RH 1. srpnja 2013. postane članicom EU, granice sa Srbijom i Crnom Gorom zbog svoje kratkoće neće biti previše bitne, no zbog duge granice i nefunkcioniranja zajedničke carinske politike u BiH moglo bi doći do velikih problema jer BiH nema jedinstvenu carinsku politiku i sve se praktično odrađuje na razini entiteta.

To znači da će od ulaska RH u EU samo dva prijelaza na 1010 kilometara granice biti opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda, što će pogoditi hrvatski izvoz u BiH i uništiti brojne male proizvođače. Ne ubrzaju li se dogovori o graničnom prometu dviju država, kao i o standardima i sigurnosti hrane za izvoz, barem će "rat jajima" pokazati običnim ljudima kakve su posljedice neuspjeha njihovih lidera da rade za njihove interese.

Ključne riječi

Komentara 45

OB
-obrisani-
13:35 22.11.2011.

ugocavez, tm-pak za pretpostaviti je da to bodo kupilji tvoji srbi sa gazi-mesta hehehehehe

Avatar deziderij
deziderij
18:44 21.11.2011.

\"Kad Hrvatska uđe u EU .......\" itd. A tko kaže da će ući, odnosno tko to garantira ? Znači da, po ovome naslovu, građane ove zemlje neće nitko nizašto pitati, kao ni za NATO. Kakva smo to mi država ? Je li to netko zna ?

DU
Deleted user
00:26 22.11.2011.

A vi stvarno niste svjesni da se EU raspada vrlo brzo??? Pa ja ne vjerujem kako ste plitki! EU će sredinom 2012 otići u povijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije