Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
porast prodaje

Nakon tri uzastopne godine pada, u 2012. oporavak IT tržišta

'12.11.2008., Zagreb - Instalacija operativnog sustava Mac OS X na racunalo Apple Macbook. Photo: Marko Prpic/Vecernji list'
Marko Prpić/Pixsell
07.12.2011.
u 18:26

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta – hardver, softver i IT usluge – zabilježit će pad.

Potrošnja proizvoda i usluga informatičke tehnologije u Hrvatskoj u 2011. past će 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i to na 1,03 milijarde dolara. U 2012., nakon tri uzastopne godine pada, očekuje se rast od 2,3 posto, odnosno obujam IT potrošnje od 1,05 milijardi dolara.

Prema prognozi, u 2011. sve sastavnice hrvatskog IT tržišta – hardver, softver i IT usluge – zabilježit će pad. Jedini segmenti tržišta koji su unutar toga rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja. Potrošnja na hardver i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede isporuke IT usluga i softvera.

“Daljnje slabljenje konjunkture i očekivanja ionako krhkog gospodarskog rasta u zemlji i pogoršanja gospodarske okoline u okruženju te nedavni parlamentarni izbori dodatno su pogodili IT potrošnju i zbog toga je naša projekcija za 2011. korigirana na dolje, a za 2012. značajno umanjena”, ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa.

“Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje u 2012. bit će odraz određenog gospodarskog oporavka, daljnjih ulaganja i primjene cloud i mobilnih rješenja te rasta investicija vezanih za pristupanje Hrvatske EU. Nova projekcija temelji se na IDC-ovim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri kvartala, carinskim podacima te kontaktima s vodećim sudionicima IT scene.

Komentara 1

DU
Deleted user
19:08 07.12.2011.

Hrvatski se veli \"za redom\" a ne zaredom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije