Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad eura

Euro u padu, nesigurna stabilnost cijele eurozone

euros
Wikimedia Commons
17.05.2010.
u 09:54

Čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet poziva na kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike.

Euro je zabilježio najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednje četiri godine zabilježivši pad na 1,2237 dolara za euro, što je prema ekonomskim analitičarima posljedica straha od stabilnosti ekonomije u eurozoni.

Na ozbiljnost situacije upozorava i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji je pozvao vlade država članica eurozone da učine više kako bi jamčili fiskalnu disciplinu, zbog zabrinutosti da dužnička kriza ne bi rezultirala slomom na financijskim tržištima, ili još gore pucanjem valutne unije.

Ugrožena eurozona

Trichet je u razgovoru za njemački Der Spiegel pozvao na “kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike u Europi”,dodavši kako su potrebne bolje strukture za spriječavanje lošeg ponašanja.-Treba nam učinkovita implementacija uzajamnog nadzora, i učinkovite sankcije za kršenja sporazuma o stabilnosti i rastu, rekao je Trichet upozorivši da bi problemi nastali zbog prezaduženosti Grčke i dalje mogli pogoditi i druge članice eurozone. Upozorio je kako su se dosad svi previše ležerno ponašali promatrajući trošenje proračunskog novca.

Za slična pravila ponašanja zalaže se i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kako prenosi Wall Street Journal, izjavila da onim državama koje ne budu kontrolirale svoje financije, i ne budu se držali dogovorenih pravila treba ukinuti pravo glasa u Europskoj uniji.

Ministri financija EU-a dogovorili su plan vrijedan 750 milijardi eura za osiguranje stabilnosti eurozone i europske valute,no sudeći prema reakcijama tržište ga očito smatra samo kratkoročnom mjerom jer se prema mišljenju analitičara, nikakve strukturne promjene ne nalaze u tom planu, a nitko nije siguran niti da će plan uspjeti.

Proširiti mjere

Ulagači strahuju od mogućih posljedica dužničke krize na gospodarstvo u eurozoni, i zato se traži proširenje mjera na druge rizične države prije svega na Španjolsku i Portugal. Analitičari upozoravaju da bi čekanje moglo stvoriti novu Grčku i u te dvije zemlje što bi bilo pogubno za cijelu eurozonu, Europsku uniju, ali i moguć raspad jedinstvene monetarne unije.

Ključne riječi

Komentara 22

RE
returnofTito
14:22 17.05.2010.

Sutra se sve moze srusiti. Toliko o pomoci vlada da zastite Euro. PLJUC!

SA
samar
12:11 17.05.2010.

Bravo USD, samo naprijed... ! satari ovu umjetnu valutu (euro) što nam život zagorčava.

OB
-obrisani-
13:23 17.05.2010.

Za što smo mi dali Slovencima 100 km2 mora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije