Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP usporedio RH sa 10 zemalja

Najgori smo, a zatvaraju se oči pred najtežim problemima

mudrinić i grčić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.12.2013.
u 17:55

HUP usporedio Hrvatsku sa 10 zemalja po 73 mjerila

HUP-ov skor, analiza koja pokazuje koliko je učinjeno na području reformi, gdje smo u odnosu na 10 zemalja iz regije, kojima je Hrvatska udruga poslodavaca dodala i zemlje Baltika te susjedne članice Europske unije, dodijelio je Hrvatskoj 31 od 100 mogućih bodova. Hrvatska zatvara oči pred problematičnim područjima, a napravila je napredak u područjima u kojima smo ionako pokazivali solidne rezultate, ocijenili su HUP-ovci pa Vladi poručili da su im dali alat koji mogu iskoristiti ako žele napraviti prave reforme.

Vladi dali alat, ali...

A alat se sastoji od 12 područja u kojima su analizirana 73 mjerila. Od 12 područja čak u osam Hrvatska je dobila “crveno svijetlo” jer smo imali puno manje bodova od konkurencije, a to su područja poput produktivnosti i konkurentnosti, fiskalna konsolidacija, pravosuđe, tržište rada, obrazovni, mirovinski, zdravstveni i teritorijalni sustav, efikasnost javnih poduzeća, poduzetnička klima i poticanje investicija. Samo u četiri područja imamo prolaznu ocjenu, a ni jedno područje nije ocijenjeno boljim nego u ostalim zemljama. Od 73 mjerila čak je 40 u crvenoj zoni, ali među deset konkurentskih zemalja najgori smo u nekoliko njih. Čista nula dobivena je za promjene BDP-a, broj dana potrebnih za izdavanje građevinske dozvole, stopu zaposlenosti, nezaposlenost mladih, očekivani broj godina školovanja, broj starosnih mirovina u ukupnom broju umirovljenika i indeks zaštite investitora.

Dobra su nam područja indeks zaštite prava kreditora, očekivano trajanje zdravog života, indeks fleksibilnosti određivanja plaća i broj dana za ispunjavanje poreznih obrazaca.

Treba aktivirati štednju

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nije mogao drugo nego priznati da je stanje loše i da je to objektivna slika stanja u kojem se nalazimo, ali da HUP-ova analiza još ne pokazuje sve ono što Vlada radi u jačanju poslovne klime i fiskalne konsolidacije.

– Očekujem da će se nakon šest mjeseci, a još više nakon godine dana, efekti tih mjera i te kako vidjeti. HUP s nama sudjeluje u poslu koji se tiče poslovne klime, upoznati su sa svim detaljima i mislim da su i prepoznali naše napore – poručio je Grčić.

– Treba nam optimizam da se aktivira štednja koju građani drže u bankama u cilju rasta i razvoja. Dotaknuli smo dno i uvjeren sam da je pred nama razdoblje rasta. Hoće li to biti jedan posto ili tri posto, koliko je nužno za pad nezaposlenosti? – rekao je Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a, pa istaknuo da treba ići u reforme i da nas na to ne natjera procedura prekomjernog deficita.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije